04-04-12

Mr Keuleneer: "Cassatie bevestigt definitief dat huiszoekingen onwettig zijn"

fernand.keuleneer.jpegBRUSSEL (KerkNet) – “Het Hof van Cassatie heeft gisteren definitief bevestigd dat de huiszoekingen en inbeslagnames die op 24 juni 2010 bij kardinaal Danneels en bij het aartsbisdom zijn uitgevoerd, onwettelijk zijn”, zegt mr. Fernand Keuleneer, advocaat van het aartsbisdom en kardinaal Danneels, in een reactie op het arrest dat het Hof van Cassatie dinsdag velde in verband met ‘Operatie kelk’.


“Geen enkele andere rechterlijke instantie moet zich hierover nog verder uitspreken. Daarmee staat nu definitief vast wat wij sinds 25 juni 2010 volhouden, namelijk dat de onderzoeksrechter een onwettelijke en willekeurige expeditie ondernam. De huiszoekingen en inbeslagnames bij de zogenaamde ‘Commissie Adriaenssens’ te Leuven waren reeds eerder nietig verklaard. 

Over de vraag wat er moet gebeuren met het archief dat op illegale wijze in beslag genomen werd, zal de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zich opnieuw moeten uitspreken. Mr. Keuleneer: “Zoals reeds meermaals gesteld zijn deze documenten nutteloos voor het onderzoek, en zijn ze overigens waarschijnlijk reeds sinds lang gelezen. Principieel vinden we echter dat het niet opgaat dat een onderzoeksrechter om het even wat mag verzamelen op illegale wijze. Een onderzoek moet juridisch correct gevoerd worden. Zoniet belanden we in een situatie waarbij een overval weliswaar verboden is, maar de overvaller de buit mag behouden. Dat is niet goed voor de rechtsstaat.”

De commentaren zijn gesloten.