04-04-12

Bezoek aan Mexico en Cuba liet sterke indruk na bij Paus

paus.jpegBRUSSEL (KerkNet/RadVat) – Paus Benedictus XVI heeft tijdens zijn wekelijkse audiëntie van woensdagmorgen tevreden teruggeblikt op zijn zes dagen durende bezoek aan Mexico en Cuba. De paus sprak over een onvergetelijke en overweldigende gebeurtenis van vreugde en hoop, waarvan hij vooral het enthousiaste onthaal in beide landen zal onthouden.


De paus zei de 11.000 bedevaarders op het Sint-Pietersplein dat hij in Latijns-Amerika als ‘pelgrim van de liefde’ heeft herinnerd aan de blijvende noodzaak om ons denken te vernieuwen. Monumenten zoals dat van Christus-Koning in Mexico herinneren er ons aan dat Christus een centrale plaats moet krijgen in ons leven. “Maar zijn koninkrijk steunt niet op macht, maar op de kracht van Gods liefde.” 

“In Cuba heb ik getracht om de Kerk, die met vreugde haar christelijke boodschap verkondigt, te versterken.” Tegelijk stelde de paus vast dat er toch nog steeds hinderpalen bestaan, waardoor de Kerk haar plaats in het openbare leven nog niet volwaardig kan innemen: “Slechts te midden van vrijheid en gerechtigheid, kunnen verzoening en broederlijkheid groeien.”

Paus Benedictus heeft vandaag ook opgeroepen tot een verbod van antipersoonsmijnen, die geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en militairen. De paus sprak zijn steun uit voor al diegenen die zich inzetten voor een wereldwijd verbod van deze ‘vreselijke en verraderlijke springtuigen’. Deze mijnen ontnemen mensen op verschillende plaatsen in de wereld de mogelijkheid om een leven te leiden zonder angst voor ‘vernietigende en dodelijke hinderlagen’. Benedictus XVI sprak tevens zijn solidariteit uit met alle slachtoffers van deze wapens en met hun familie.

Momenteel hebben 159 landen al een verdrag ondertekend voor een verbod van het gebruik, de productie, de opslag en de overdracht van antipersoonsmijnen. Maar belangrijke landen zoals de Verenigde Staten, Rusland, China, India en Israël hebben het verdrag nog steeds niet ondertekend.

De commentaren zijn gesloten.