03-04-12

Paus herinnert aan erfenis van H. Clara van Assisi

paus, benedictus xvi, clarissen, heiligen, clara, ROME (KerkNet) – Paus Benedictus XVI herinnert in een brief aan alle clarissen en arme klaren wereldwijd aan de erfenis van de heilige Clara. In 2012 is het precies achthonderd jaar geleden dat Clara van Assisi (1193-1253) haar ouderlijke huis ontvluchtte en zich aansloot bij St.-Franciscus. Zij stichtte in het Italiaanse San Damiano de orde van de clarissen. Dat wordt wereldwijd gevierd. Paus Benedictus XVI herinnert in zijn brief aan haar ontmoeting met de heilige Franciscis van Assisi. “Daarna deed zij afstand van de wereld. Franciscus sneed haar haar en vanaf dan droeg zij een zwarte hoofddoek en ruwe sandalen, het eerste habijt van de arme claren.” 


Paus Benedictus XVI schrijft dat het levensverhaal van de heilige Clara ook vandaag mensen blijft aanspreken. “Haar bekering was een bekering van liefde. Zij droeg niet langer de kleding van de aristocratie in Assisi, maar zij loofde God in gebed en schonk zichzelf weg. Zij leidde in haar gemeenschap een leven dat wordt geregeld door liefde en gebed, evenals de zorg voor anderen en dienstbaarheid. Tegen de achtergrond van dat oprechte geloof en grote medemenselijkheid herinterpreteerde zij het ideaal van St.-Franciscus.” 

De paus stelt de heilige Clara, maar evenzeer de heilige Franciscus, als voorbeeld voor jongeren en zegt dat hun boodschap vandaag niets aan kracht heeft ingeboet, des te meer omdat wij in een tijd leven waarin zo sterk de nadruk wordt gelegd op het zoeken naar geluk en zelfverwezenlijking. “De levensgeschiedenis van de heilige Clara en van St.-Franciscus nodigen uit om na te denken over de betekenis van het leven en om op zoek te gaan naar het geheim van het echte geluk in God. Het is het concrete bewijs dat diegenen die de wil van God vervullen en in Hem vertrouwen niet alleen niets verliezen, maar bovendien de ware betekenis ontdekken van de schat die aan alles betekenis geeft.”

04:35 Gepost door Wally in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paus, benedictus xvi, san damiano, franciscus, assisi, bekering, jongeren, clarissen, heiligen, clara | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.