30-03-12

'Paus sprak met Fidel Castro over lot van dissidenten

paus,benedictus xvi,cuba,pausbezoek,federico lombardi,fidel castro,dissidenten,humanitair,havana,journalisten,vaticaan,eucharistie,santiago de cuba,dames in het wit,seminaristen,priesters,religieuzen,leken,lijdenHAVANA (KerkNet/CNA) – Volgens pater Federico Lombardi, de verantwoordelijke van de persdienst van het Vaticaan, bracht de paus tijdens zijn ontmoeting met de Cubaanse president Raul Castro ook het lot van de Cubaanse dissidenten, en in het bijzonder diegenen die zijn opgesloten, ter sprake. De paus liet zich daarbij leiden door zijn bezorgdheid om hun humanitaire situatie. Pater Lombardi zei dat woensdag tijdens een korte persconferentie in het Nationale Hotel van Havana, kort na de ontmoeting van de paus met oud-president Fidel Castro.


“Ik kan bevestigen dat dit onderwerp ter sprake kwam tijdens de persoonlijke ontmoeting, maar ik beschik niet over meer details”, zei pater Lombardi, nadat een journalist hem had gevraagd of het correct was dat de paus een lijst met namen van gevangen dissidenten aan president Castro had gegeven. Lombardi bevestigde wel dat het Vaticaan tussenkomt voor de man die werd aangehouden, nadat hij ‘vrijheid’ had geroepen tijdens de eucharistie met de paus in Santiago de Cuba. Pater Lombardi: “Het lot van de dissidenten is zeker een bekommernis van de Heilige Vader”.

Pater Lombardi zei nog dat er geen tijd was om de ‘Dames in het Wit’ of andere Cubaanse dissidenten te ontmoeten wegens het overvolle programma van het pausbezoek: “Er was zelfs geen tijd om seminaristen, priesters, religieuzen of geëngageerde leken te ontmoeten. Ontmoetingen met groepen van binnen of buiten de Kerk konden niet ingepast worden in het schema van dit bezoek. Maar de paus neemt het lijden van deze mensen zeker ter harte. De paus sprak niet toevallig bij verschillende gelegenheden over de verwachtingen van alle Cubanen.”

De commentaren zijn gesloten.