30-03-12

Antwerpen biedt Compostelapelgrims opnieuw onderdak

compostela.jpgBRUSSEL (KerkNet/Kerk & leven) – Na 220 jaar is in Antwerpen opnieuw een herberg geopend waar pelgrims op weg naar het Spaanse Compostela kunnen overnachten. De herberg voor Compostelagangers is gevestigd in het gewezen Sint-Julianusgasthuis. Deze rustplaats voor pelgrims is de tweede in Vlaanderen. In 2005 opende ook al een herberg de deuren in Maaseik. Daarnaast bieden nog vele gastgezinnen onderdak aan pelgrims op doortocht. Elke pelgrim beschikt over een geloofsbrief, die opent de deuren van herbergen, particuliere logeerplaatsen en slaapplekken in kerken onderweg. In Vlaanderen worden die brieven door het Compostelagenootschap afgeleverd.


Projectcoördinator Luc Vermoesen vertelt ‘Kerk& leven’ dat de idee voor de pelgrimsherberg toevallig is ontstaan. “Toen het Vlaams Compostelagenootschap zich een tijd geleden in dit pand wilde vestigen, bleek dat dit ooit een herberg was. Waarom het gebouw niet herstellen in zijn oorspronkelijke functie?”. Volgens Vermoesen bood het Sint-Julianusgasthuis al in de veertiende eeuw onderdak aan pelgrims op weg naar Compostela, Rome, Jeruzalem of andere heilige plaatsen. “Vandaag huist de Mucovereniging op de bovenverdieping. De vzw Koninklijke Sint-Julianus Gasthuis, de opvolger van de broederschap, is nog altijd actief op de benedenverdieping. Op Witte Donderdag verzorgt ze traditioneel een pelgrimstafel ter herinnering aan het Laatste Avondmaal.”

Luc Vermoesen: “Wij verwachten vooral bedevaarders uit Nederland en Scandinavië. Antwerpen ligt op de Via Brabantica, die vanuit Bergen op Zoom en Breda, langs het Eilandje en het Museum aan de Stroom in Antwerpen, via Borsbeek, Lier en Mechelen naar Santiago voert. Het lijkt me logisch dat pelgrims, zodra ze aankomen in Antwerpen, op zoek gaan naar de Sint-Jacobskerk in de Lange Nieuwstraat. Vandaar wijzen bronzen jabobsschelpen in het voetpad de weg via de kathedraal en de toeristische dienst naar het gasthuis.”

'Kerk & Leven' over de nieuwe herberg voor Compostelapelgrims

De commentaren zijn gesloten.