29-03-12

Cubanen bieden Paus hartverwarmend afscheid aan op Plein van de Revolutie in Havana

paus,benedictus xvi,mensenrechten,godsdienstvrijheid,vrede,harmonie,samenleving,scholen,universiteiten,fidel castro,bisschoppen,jaime ortega y alamino,felic varela,zaligverklaring,joannes paulus ii,processies,kerstmismedia,dames in het wit,alejandrina garcia de la rivas,laura maria labrada pollan,pausbezoek,cuba,havana,eucharistie,homilie,plein van de revolutie,virgen de la caridad del cobre,che-guevaraBRUSSEL (KerkNet) – Een zichtbaar vermoeide, maar geconcentreerde paus Benedictus XVI droeg op de slotdag van zijn bezoek aan Cuba voor naar schatting 200.000 gelovigen en de belangrijkste Cubaanse leiders een eucharistieviering op, op het plein van de Revolutie in Havana. Een groot afbeelding van de Virgen de la Caridad van Cobre hing naast een portret van Che-Guevara. De menigte, gewapend met schermen tegen de zon en grote en kleine vlaggen in de kleuren van het Vaticaan en Cuba, bood de paus een hartelijk onthaal, terwijl ‘Viva Cuba! Viva el Papa!’ werd gescandeerd. Volgens Angelsaksische media werden Alejandrina Garcia de la Rivas, Laura Maria Labrada Pollan en enkele andere leden van de dissidente beweging van de ‘Dames in het Wit’ enkele uren voor de slotviering in Havana aangehouden. De vrouwen hadden aangekondigd dat zij actie zouden voeren en de schendingen van de mensenrechten in hun land zouden aanklagen.


In zijn homilie beklemtoonde de paus het belang van de godsdienstvrijheid, die een voorwaarde is opdat de Kerk haar rol kan spelen in de samenleving en culturen, volkeren en geloofsgemeenschappen kan samenbrengen. Tegelijk kunnen katholieken zo ook bijdragen tot de vrede en harmonie in de samenleving. De paus spoorde de Cubaanse overheid aan om opnieuw levensbeschouwelijke scholen en universiteiten toe te laten. Die werden afgeschaft na de revolutie van Fidel Castro. Paus Benedictus XVI: “De Kerk wil geen privileges, maar zij wil slechts trouw zijn aan de opdracht van haar stichter en ertoe bijdragen dat mens in menselijkheid kan groeien.” De paus, die bij de start van de eucharistie door aartsbisschop Jaime Ortega y Alamino van Havana werd begroet, herinnerde de aanwezigen ook aan de Cubaanse priester Felic Varela (1788-1853), een voorvechter van sociale hervormingen en de Cubaanse onafhankelijkheid die zelf uit Havana afkomstig was en wiens proces voor zijn zaligverklaring is opgestart. 

Benedictus XVI droeg zijn eucharistie op dezelfde plaats op waar paus Joannes Paulus II op het einde van de vorige eeuw tijdens zijn Cubabezoek de mis opdroeg. In 1998 woonden ca. 150.000 gelovigen de eucharistie bij. Het bezoek gaf toen de aanzet voor de verzoening tussen de machthebbers en de Cubaanse katholieke Kerk. Daardoor mochten sinds 1998 opnieuw processies uitgaan op straat en werd Kerstmis opnieuw een officiële feestdag.

De commentaren zijn gesloten.