29-03-12

Antwerps Kerkschip verhuist naar museum aan de stroom

kerkschip.antwerpen.jpegANTWERPEN (KerkNet) – Het Antwerpse Kerkschip Sint-Jozef aan Kaai 526 verhuist donderdag na 42 jaar, in samenspraak met het havenbedrijf, naar het Houtdok 25 aan het Eilandje. Twee sleepboten brengen het schip naar zijn nieuwe bestemming. De aankomst tegenover de Mexicobrug aan ’t Eilandje wordt verwacht in de vroege namiddag. Daarna moet het schip nog worden aangesloten op de plaatselijke nutsvoorzieningen. Na aankomst vindt een korte plechtigheid plaats met de bisschop van Antwerpen, schepen Marc Van Peel, de havendirecteur en andere genodigden.


Het schip werd in 1942 in opdracht van de Duitse bezetter gebouwd. Het betonnen schip werd in 1950, na een schenking aan het aartsbisdom Mechelen, omgebouwd tot gebedsruimte en ontmoetingscentrum. Het is een van de enige nog overgebleven Europese exemplaren van de botenbouw in gewapend beton. In 2011 werd het geklasseerd als varend erfgoed.

Het Apostolaat der Schippers is blij met de verhuis, omdat het schip opnieuw dicht bij de stad en bij het oude havencentrum komt. “De nieuwe locatie biedt vele mogelijkheden”, zegt aalmoezenier Jos Van Hoof. “Het schip heeft een kleine kapel voor 80 mensen en een grote schipperskapel met een capaciteit van 200 mensen. Daarnaast is er nog een feestzaal voor 130 personen en een museum. Het kerkschip is toegankelijk voor groepen die een rondleiding kunnen krijgen. Maar het restaurant en café zijn ook beschikbaar voor privéfeesten. Op zon- en feestdagen is er om 10.30 uur een viering, die voor alle belangstellenden toegankelijk is. Daarnaast zijn er ook geregeld activiteiten van verenigingen van het Apostolaat der Schippers en wekelijks worden ook kinderen van schippersfamilies op het kerkschip gedoopt.” Ter plaatse is vanaf vandaag ook een brochure beschikbaar met een korte geschiedenis, het document van de erkenning door erfgoed Vlaanderen en uitleg over het kerkschip. Rondleidingen kunnen telefonisch worden aangevraagd bij de aalmoezenier.

De commentaren zijn gesloten.