28-03-12

Gouden roos voor de Virgen de la Caridad del Cobre

virgen de la caridad del cobre.jpegROME (KerkNet/VIS) – Paus Benedictus XVI heeft tijdens zijn bezoek aan Cuba een gouden roos geschonken aan het nationale heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Cobre. De gouden roos is een eer die slechts zelden aan bedevaartsoorden wordt toegestaan. Begin 2010 schonk de paus ook al een gouden roos aan Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel en in 2004 aan Lourdes. 


Met de gouden roos beklemtoont de paus de betekenis van Mariaoorden voor de ruimere kerkgemeenschap. De voorbije duizend jaar werden in totaal zo’n 180 gouden rozen verleend. In de twintigste eeuw waren dit er slechts zeven. Sinds het begin van het pontificaat van paus Benedictus XVI werden al een dozijn rozen verdeeld.

De bekroning van de Virgen de la Caridad met een gouden roos komt niet onverwacht. Paus Benedictus XV bezocht in 1916 als eerste paus het Cubaanse heiligdom en riep de Virgen van Cobre toen uit tot nationale patrones. Paus Paulus VI kende het heiligdom in 1977 de titel toe van basiliek. Paus Joannes Paulus II kroonde het Mariabeeld tijdens het historische Cubabezoek van 1998.

De commentaren zijn gesloten.