27-03-12

Benedictus XVI vertrouwt Cubanen toe aan nationale patrones

pape.virgen.cobre.JPGBRUSSEL (KerkNet) – Paus Benedictus XVI bezocht dinsdag het Mariaheiligdom van de Virgen de la Caridad, het bekende Mariabeeld van Cobre. De paus knielde enkele minuten in stilte voor het kleine Mariabeeld, dat een gouden mantel droeg. Het Mariabeeld staat symbool voor het geloof van de Cubaanse katholieken, dat mee dankzij de grote verering voor het Mariabeeld de jarenlange communistische vervolging tijdens de beginjaren van president Fidel Castro wist te doorstaan. Paus Benedictus XVI is slechts een van de tienduizenden bedevaarders die dit jaar hulde brengt in Cobre, naar aanleiding van de vierhonderdste verjaardag van het Mariabeeld. 


De paus bracht een ingetogen moment van stilte door bij het Mariabeeld en vertrouwde het Cubaanse volk toe aan de nationale patrones van Cuba. Hij vertrouwde haar ook de nood toe van “alle mensen die lijden, die van hun vrijheid zijn beroofd, die van hun geliefden zijn gescheiden of die moeilijke tijden beleven.” Sommige waarnemers herkenden daarin een toespeling op het lot van de politieke gevangenen, wiens lot de kerkleider tijdens dit bezoek volgens sommige critici onvoldoende ter harte neemt. De paus smeekte Maria tevens om de jongeren te beschermen.

Nationale patrones

virgen caridad cobre.jpgVolgens de legende werd het houten Mariabeeld in 1612 door drie vissers gevonden. De indianen Rodrigo en Juan de Hoyos en Juan Mareno, een tien jaar oude slaaf, ontdekten het Mariabeeld volgens de overlevering na een hevige storm drijvend op het water in een baai. Het kleine Mariabeeld droeg een kindje Jezus op de rechterarm en een gouden kruisbeeld in de rechterhand. Het droeg de inscriptie: ‘Yo soy la Virgen de la Caridade’ (‘Ik ben de Maagd van Barmhartigheid’). Tientallen getuigen zwoeren na de ontdekking dat zowel het beeld als de kleding droog waren toen het beeld aan wal werd gebracht, ook al was het Mariabeeld slechts kort daarvoor door de drie vissers in het water ontdekt. 

Het Mariabeeld werd aanvankelijk in enkele kleinere kerken en kapellen geplaatst, maar kreeg in 1630 een definitieve plaats in de basiliek van El Cobre. Vanaf dan worden er ook tientallen onverklaarbare genezingen toegeschreven aan de tussenkomst van de Virgen van Cobre. Paus Benedictus XV bezocht in 1916 als eerste paus het Cubaanse heiligdom en riep de Virgen van Cobre toen uit tot nationale patrones. Paus Joannes Paulus II kroonde het Mariabeeld. El Cobre is nog steeds de enige basiliek in Cuba.

Belangrijkste heiligdom

el cobre.jpgHet bedevaartsoord van Cobre onderging de voorbije jaren een ingrijpende opknapbeurt, met het oog op deze vieringen voor de vierhonderdste verjaardag. Zo werd er een indrukwekkend gastenhuis gebouwd om de pelgrims op te vangen. Er zijn ook bidkapellen ingericht, waar bedevaarders hun souvenirs en dankbetuigingen voor verkregen gunsten kunnen achterlaten. Ernest Hemingway, schrijver van onder meer ‘The Old Man and the Sea’, droeg aan het Mariabeeld zijn Nobelprijs Literatuur op. De basiliek onderging met het oog op de jubileumviering een stevige restauratie. De kerk werd met plaaster bijgewerkt en herwon dankzij een frisse laag verf zijn oorspronkelijke luister. De herstellingen waren mogelijk dankzij giften van de Cubaanse gelovigen en ontelbare Cubanen in de diaspora. Ook de Amerikaanse katholieke Kerk steunde gul.

De commentaren zijn gesloten.