20-03-12

Nieuwe vertaling van documenten Vaticanum II

vaticanum ii.jpgHILVERSUM (KerkNet/Omroep RKK) – Momenteel wordt druk gewerkt aan een nieuwe Vlaams-Nederlandse vertaling van de documenten van het Tweede Vaticaan Concilie. Dat zei de Nederlandse theoloog Henk Witte in het RKK tv-programma ‘Geloofsgesprek’. Witte is universitair hoofddocent aan de Tilburg School of Catholic Theology. Hij neemt deel aan het vertaalproject. Constituties en Decreten

Het Tweede Vaticaans Concilie vond plaats van 1962 tot 1965. Op 11 oktober 1966 werd in Rome een officiële editie in één band van de constituties, decreten en verklaringen van concilie uitgegeven. In 1967 verscheen op basis daarvan de Nederlandse tekst. In 1986 werden de concilieteksten in de vertaling van het Katholiek Archief in één band verzameld door ‘Stichting Ark’ in Leusden onder de titel: ‘Constituties en Decreten van het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie’. 

Volgens Henk Witte zal de nieuwe vertaling Vlaams-Nederlandse vertaling beter aansluiten bij mensen die het kerkelijk taalgebruik van de jaren 1960 van de vorige eeuw niet langer gewend zijn. "Toekomstige generaties moeten er ook mee kunnen werken", zegt theoloog Witte.

De commentaren zijn gesloten.