11-03-12

Paus Pius XII steunde al vroeg de oprichting van een Joods thuisland

Pius xii.jpgBRUSSEL (KerkNet/CWN) – Eugenio Pacelli (1867-1958), de latere paus Pius XII, was al in 1917 gewonnen voor de stichting van een thuisland voor de joden in het toenmalige Palestina. Hij vertelde dat aan de Zionistische leider Nahum Sokolow tijdens een ontmoeting op 12 mei 1917. Een notitie daarover is recentelijk teruggevonden in het archief van het joods Holocaustmuseum van Yad Vashem. Pacelli was vanaf 1917 apostolische nuntius in Duitsland en van 1930 tot aan zijn pausverkiezing in 1939 staatssecretaris van de Heilige Stoel. Hij overleed op 9 oktober 1958.


Volgens onderzoek van ‘The Pave the Way’-stichting, die de dialoog tussen joden en christenen promoot, riep Eugenio Pacelli de Duitse regering in 1917 op om de joden in Palestina te beschermen tegen wraakacties van het Ottomaanse Rijk. In 1926 vroeg hij Duitsland de oprichting van een joods thuisland voor de joden in Palestina te steunen. In 1946 ontving hij een Arabische delegatie die hem hoopte te overtuigen om geen steun te geven voor een joods thuisland in Palestina. Maar de delegatie keerde ontgoocheld terug. Later heeft hij nog getracht om Spanje te overhalen van steun aan de oprichting van een joodse staat, die het antisemitisme en de vervolging van joden moest beëindigen. 

Elliot Hershberg van ‘The Pave the Way’-stichting: “Ons onderzoek toont dat Pacelli al in zijn jeugd een positieve houding had ten aanzien van het jodendom. Die dateert al van toen hij als kind bevriend raakte met de orthodoxe joodse jongen Guido Mendes. Pacelli deelde de maaltijd op de sabbat, leerde Hebreeuws en ontleende boeken van belangrijke rabbijnen.”

De commentaren zijn gesloten.