31-01-12

Aartsbisschop Léonard hoopt op Belgische zingende priesters, maar geen naäpers

les pretres.jpgBRUSSEL (KerkNet/Cathobel) – Mgr. André-Jozef Léonard, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, zei in de marge van het optreden van de Franse groep ‘Les Prêtres’ in Vorst Nationaal, dat hij het idee van een groep Belgische zingende priesters niet ongenegen is. De Franse priesters verkochten van hun laatste album ‘Gloria’ alleen al meer dan een half miljoen exemplaren. Een aanzienlijk deel van de opbrengst is telkens bestemd voor liefdadigheidswerken.


Mgr. Léonard erkent dat priesters die zich geroepen weten op deze manier zinvol aan pastoraal kunnen doen. “Dit is een bijzonder mooie en unieke manier om bij te dragen tot de nieuwe evangelisatie.” De aartsbisschop stelde ter plaatse vast dat hun optreden een heel divers publiek, van alle leeftijden, aantrekt. Indien er Belgische zingende priesters komen, hoopt hij dat de groep priesters is samengesteld uit een Vlaamse, een Waalse, een Brusselse en een Duitstalige priester. De aartsbisschop is alvast hoopvol gestemd: “Want er is een Belgisch gezegde dat zegt dat als het regent in Parijs, het ook druppelt in Brussel.” Toch waarschuwt hij tegelijk om het voorbeeld van de Franse en Ierse zingende priesters niet zomaar na te apen, omdat dit tot banalisering aanleiding dreigt te geven.

‘Les Prêtres’ begonnen vorig jaar in mei een rondreis. Die brengt hen vanuit Frankrijk, via België tot zelfs in Tahiti. De rondreis wordt in juni in het Franse bedevaartsoord Lourdes afgesloten. De concerten van zaterdag en zondag (in Brussel en Banneux) waren telkens uitverkocht. Ook de Franse bisschop Di Falco, die het trio destijds had aangespoord om te gaan zingen, woonde de concerten in ons land bij.

De commentaren zijn gesloten.