08-12-11

Huldebetoon voor Mariette Beco

banneux beco.jpgBRUSSEL (KerkNet/Cathobel) – Meer dan tweeduizend mensen hebben afgelopen woensdag in het Waalse bedevaartsoord Banneux de uitvaart bijgewoond van zieneres Mariette Beco. Sinds de bekendmaking van haar overlijden brachten eerder al honderden mensen een laatste groet. Mariette Beco, de zieneres van de verschijningen in Banneux (1933), overleed op 2 december 2011 op 90-jarige leeftijd in het rusthuis ‘Hôme de la Vierge des Pauvres’ (Banneux). Zij groeide op in een arbeidersgezin. Op 15 januari 1933 verscheen een ‘mooie Dame’ in de tuin van de ouderlijke woning. Zij wenkte Mariette om naar buiten te komen, maar zij kreeg van haar moeder verbod om naar buiten te gaan. De ‘Mooie Dame’ kwam nadien nog zeven keer terug.


Mgr. Aloys Jousten, de bisschop van Luik, ging gisteren met mgr. Gapagna en twintig priesters voor in de uitvaartplechtigheid in de bomvolle bedevaartkerk van Banneux, waar slechts plaats is voor tweeduizend gelovigen. De bisschop dankte de zieneres voor haar bescheiden getuigenis en haar grote vertrouwen in de Maagd van de Armen. “Uw vertrouwen laat ons toe om onze armoede aan Hem toe te vertrouwen.” De rector van Banneux, Leo Palm, deed nog eens kort het relaas van de acht verschijningen van Maria, waardoor Banneux zelfs tot in Afrika een begrip werd. “Tot op vandaag blijven bedevaarders hun lijden, lasten en pijn aan de Maagd van de armen toevertrouwen.” 

Rector Leo Palm herinnerde eraan dat Mariette Beco, die een teruggetrokken leven leidde, al die jaren voor ontelbare zieken voor de tussenkomst van Maria heeft gebeden. Nicole Ingenbeek, die haar goed kende, getuigde dat Mariette Beco tot in 2000 nog vaak naar het bedevaartsoord kwam, incognito. “Soms zette zij zich stilletjes aan de luifel naast de bomen, om van daar de bedevaarders aan de bron gade te slaan en met hen te bidden.” Haar gebed was niet tevergeefs. Doorheen de jaren vonden vele medisch onverklaarbare genezingen plaats, waarvan de laatste genezing in januari 2011.

De commentaren zijn gesloten.