06-12-11

Missionarissen verlaten Kinshasa

Nicolas Djomo Lola.jpgBRUSSEL (KerkNet) – Ruim een week na de presidentsverkiezingen in Congo hebben vele missionarissen en meer dan drieduizend, veelal welgestelde, burgers de hoofdstad Kinshasa verlaten. Ze namen het zekere voor het onzekere en zochten een toevluchtsoord aan de overkant van de Congorivier. Later vandaag wordt, voorlopig weliswaar, de winnaar van de verkiezing bekendgemaakt. In afwachting neemt de onrust in het land toe. De uiteindelijke uitslag wordt pas op 17 december door het Hooggerechtshof officieel bekend. 


Zowel aanhangers van president Joseph Kabila als van zijn tegenstander Etienne Tshisekedi eisen de overwinning op. De vrees bestaat dat aanhangers hun toevlucht nemen tot geweld, indien hun favoriet niet wordt uitgeroepen tot overwinnaar. De Congolese bisschoppen riepen de kiescommissie op een correcte en gedetailleerde uitslag bekend te maken. De bisschoppen wijzen het Congolese leger op zijn plicht om zich neutraal en apolitiek op te stellen en geweld te vermijden.

“Het is jullie plicht de bevolking en hun bezittingen te beschermen en u professioneel op te stellen en de waardigheid van elke mens te respecteren.”

De voorzitter van de Congolese bisschoppen, Nicolas Djomo (foto), deed een dringende oproep tot de bevolking om geen toevlucht te zoeken in het geweld. Hij herinnerde eraan welk onheil in het verleden al aan het land werd toegebracht door geweld, plunderingen en de vernietiging van de infrastructuur.

De commentaren zijn gesloten.