10-11-11

Sandro Magister plaatst vraagtekens bij Vaticaans document over financiële crisis

sandro magister,l'espresso,vaticaan,vaticaanwatcher,pauselijke raad rechtvaardigheid en vrede,crisis,financiele crisis,caritas in veritate,paus,benedictus xvi,globalisering,wereldregering,wereldbank,utopie,g20,cannes,leonardi becchetti,tor vergate,universiteit,microkredieten,handel,financiele transacties,taks,geboorten,veroudering,bevolking,staatssecretariaat,kardinalenBRUSSEL (KerkNet/L’Espresso) – De Vaticaanwatcher Sandro Magister beweert in het Italiaanse weekblad ‘L’Espresso’ dat de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede het recente document van het Vaticaan over de financiële crisis publiceerde zonder dit vooraf aan het Staatssecretariaat van het Vaticaan voor te leggen. “Erger nog is het feit dat het document strijdig is met de pauselijke encycliek Caritas in Veritate.” Volgens Magister pleit de paus in Caritas in Veritate voor een sturing van een globalisering, maar niet voor een wereldregering. “De oproep voor een wereldregering en een Wereldbank is een utopie die door bijna niemand wordt gedeeld. De recente beslissingen van de G20 met wereldleiders in Cannes gaan zelfs in tegengestelde richting.” 


Nog volgens Magister is professor Leonardo Becchetti, een econoom van de universiteit van Tor Vergate en een specialist op het vlak van microkredieten en eerlijke handel, de geestelijke vader van het document. “Maar zelfs zijn idee voor een taks op financiële transacties haalde het niet tijdens de G20. In dit document ontbreekt bovendien elke verwijzing naar de band tussen de financiële crisis en het dalend aantal geboorten en de veroudering van de bevolking.” 

Sandro Magister verwijst nog naar een overleg dat op 4 november in extremis in het Staatsecretariaat van het Vaticaan plaatsvond om de schade te beperken. Volgens de Vaticanwatcher zorgt deze publicatie er alvast voor dat er in de toekomst geen enkel gezaghebbend document van een dicastarie nog het Vaticaan verlaat zonder voorafgaande toestemming van het Staatssecretariaat van kardinaal Bertone.


Too Much Confusion. Bertone Puts the Curia Under Lock and Key

 

Trop de confusion. Bertone verrouille la curie

De commentaren zijn gesloten.