29-10-11

Verfrissend Gregoriaans

offertoires gregoriens.jpgBRUSSEL (KerkNet/K&L) –Als de oude muziek vandaag bijzondere belangstelling geniet van muzikanten en wetenschappers, dan zou ook de herbronning van het gregoriaans met zorg moeten gebeuren. Dat is ook wat we vaststellen in de betere uitgaven met gregoriaans die her en der het licht zien. Die vallen uiteen in drie categorieën: gehypte commerciële releases, liturgie van abdijen en experimenteel werk. Met ‘Les grands offertoires Grégoriens’ lijkt het wel alsof je met een tijdscapsule naar de vroege middeleeuwen reist. Er werd dan ook gedegen musicologisch onderzoek verricht naar de liturgische gezangen uit de vroege tijd van het gregoriaans. 


We vergeten al te vaak dat wat we thans bestempelen als gregoriaans, reeds een samenvloeiing was van meerdere stromingen. Meer nog, dat het gregoriaans uit talrijke en soms zeer verscheiden repertoires (en niet louter uit kerkmuziek) is voortgekomen. Op latere tijdstippen in de geschiedenis werden de scherpste kantjes van die muzikale ‘edelstenen’ weg gepolijst door menige hervorming en revisie, niet in het minst door die van Solesmes. De kerkzang was aanvankelijk veel meer regionaal, veel pittiger ook,met joodse, byzantijnse, mozarabische en Gallische invloeden. 

Damien Poisblaud zingt met zijn Chantres du Thoronet elke zondag de liturgie in de voormalige cisterciënzerabdij van Le Thoronet, in de buurt van Draguignan in het departement Var. Die vertrouwdheid van de zangers met elkaar en met de muziek spreekt uit elke noot. Bovendien legt de groep zich toe op een uitvoering die zo dicht mogelijk de historische realiteit benadert. De leden kijken ook naar de architectuur van de abdijkerk en wat die eertijds bood aan akoestische mogelijkheden. Het resultaat is een hoogst verfrissende kijk op deze oude kerkmuziek met bijzondere aandacht voor de ornamenten en de techniek van de fauxbourdon. Moeilijke woorden, die eigenlijk alleen aangeven dat Poisblaud en zijn uitstekende zangers monotonie in alle toonaarden willen vermijden. Dat doen ze in de praktijk ook, want de cd blinkt uit door zijn levendige kleurenrijkdom, door de verrassende contrasten en door de ongemeen grote vrijheid van expressie. (JC) 

Les grands offertoires Grégoriens, reeks Aux sources du chant sacré, door Damien Poisblaud en Les Chantres du Thoronet, Psalmus (distributie Coda), PSAL 010, 22 euro.

Naar het mediacentrum

De commentaren zijn gesloten.