25-10-11

Kerk & Leven over de betekenis van Assisi

bert claerhout.jpgBRUSSEL (KerkNet/Kerk & Leven) – In zijn editoriaal in ‘Kerk & Leven’ van deze week blikt hoofdredacteur Bert Claerhout vooruit op de interreligieuze ontmoeting van paus Benedictus XVI met de leiders van de wereldgodsdiensten van donderdag in Assisi. Claerhout noemt de bijeenkomst van 1986 historisch en schrijft dat Joannes Paulus’ initiatief voor een interreligieuze gebedsdag de wereldbetrokkenheid en visionaire kracht van de toenmalige paus typeerde. 


“Vijfentwintig jaar later klinkt de boodschap van Assisi misschien naïef in de oren van wie zich ergert over de vele onlusten waarbij gelovigen van verschillende godsdiensten elkaar naar het leven staan of die een vreedzaam samenleven bemoeilijken”, schrijft Claerhout. “Toch zijn er evenveel voorbeelden waarbij gelovigen elkaar over alle religieuze grenzen heen helpen bij het overwinnen van de zwaarste noden en het opbouwen van een menswaardiger samenleving.” 

De hoofdredacteur van ‘Kerk & Leven’ is blij dat Benedictus XVI het initiatief van zijn voorganger voortzet. Maar hij voegt eraan toe: “Uiteraard vergt een geslaagde interreligieuze dialoog meer dan fraaie toespraken alleen. Uitgerekend in Assisi leerde Franciscus – die er in volle kruistocht niet voor terugschrok naar het Midden-Oosten te reizen om er met de sultan het gesprek aan te gaan – dat ons gelovig-zijn onherroepelijk moet steunen op respect en een voortdurend engagement ‘om de ander hoog te houden in plaats van hem onze wil op te leggen’. Het waren vrijmoedige, maar geen vrijblijvende woorden. Zijn wij bereid daar in onze buurt en/of onze parochie naar te leven?”

De commentaren zijn gesloten.