06-10-11

Kardinalen willen Faustina Kowalska als kerklerares

maria faustina kowalska.jpgBRUSSEL (KerkNet/Zenit) – Zeven invloedrijke kardinalen, onder meer curiekardinaal Stanislaw Rylko, kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van van Lyon, kardinaal Christoph Schönborn, de aartsbisschop van Wenen, de Chinese kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, oud-bisschop van Hongkong, en de gewezen persoonlijke secretaris van paus Joannes Paulus II kardinaal Stanislaw Dziwisz, vragen paus Benedictus XVI om de Poolse heilige en mystica Faustina Kowalska (1905-1938) uit te roepen tot kerkleraar. Dat zou er toe bijdragen dat de boodschap van de goddelijke barmhartigheid, die de kern vormde van het denken van de Poolse heilige, wereldwijd wordt uitgedragen.


De titel van kerkleraar wordt slechts uitzonderlijk toegekend aan mannen en vrouwen die uitmunten door heiligheid, grote kennis van het geloofsgoed en trouw aan de Kerk. De titel van kerklerares werd in 1970 al toegekend aan de heilige Theresia van Ávila en de heilige Catharina van Siëna en in 1997 aan de heilige Theresia van Lisieux. 

Maria Faustina Kowalska werd op 25 augustus 1905 geboren in een gezin met tien kinderen, in de buurt van Krakau. Op 30 april 1926 legt ze haar geloften af. Kowalska werd wereldwijd bekend door haar dagboek van ruim 600 bladzijden, waarin ze uitvoerig haar visioenen beschrijft. Velen beschouwen haar als een moderne mystica. De heilige had zowat heel haar leven zware gezondheidsproblemen en tussen haar 30ste en 33ste levensjaar ging ze voortdurend van het ene ziekenhuis naar het andere. Uiteindelijk overleed zij op 7 oktober 1938 in een klooster in Krakau aan tuberculose. In 1959 kwam het Vaticaan nog tussen om de publicatie te verhinderen van enkele vertalingen van haar visoenen, maar in 1993 werd zij door paus Joannes Paulus II zalig en in 2000 heilig verklaard.

De commentaren zijn gesloten.