04-10-11

Vaticaan rekent op positief antwoord Pius X

guido pozzo.jpgBRUSSEL (KerkNet/Kipa-Apic) – Guido Pozzo, de secretaris van de commissie ‘Ecclesia Dei’, verwacht een positief antwoord van de Priesterbroederschap Sint-Pius X (FSSPX) op de beginselverklaring met leerstellige principes en criteria voor de interpretatie van de katholieke geloofsleer. De pauselijke commissie ‘Ecclesia Dei’ is verantwoordelijk voor de dialoog met de traditionalisten. 


Volgens secretaris Guido Pozzo heeft de dialoog met FSSPX een beslissend, maar niet afsluitend moment bereikt, waarbij de leerstellige meningsverschillen tussen het Vaticaan en de aanhangers van de traditionalistische bisschop Lefebvre moeten worden bijgelegd. Hij spreekt zich niet uit over een mogelijke mislukking van de gesprekken. 

Pozzo sluit niet uit dat in de toekomst een combinatie mogelijk wordt van de buitengewone vorm van de Romeinse ritus (in het Latijn, zoals vastgelegd in het Romeinse missaal van 1962) en de gewone vorm van de eucharistieviering, vastgelegd in het Romeinse missaal gepubliceerd in 1970 op gezag van paus Paulus VI. In de gewone vorm gebeurt de viering doorgaans volledig in de volkstaal.

De commentaren zijn gesloten.