04-10-11

Luc Colla in algemeen bestuur van Scheut

luc colla, scheut, missionaris, filippijnen, scheutisten, rome, congregatie, scheutnieuxs, timothy atkin, haiti, mexico, congo, ernest ngombe ngboko, mike reyes, cicm, congregatio immaculati cordis mariae, geschiedenis, theophile verbist, antwerpen, priesters, geloof, china, koning leopold ii, centraal-afrika

BRUSSEL (KerkNet/C.I.C.M.) – Onze landgenoot Luc Colla, jarenlang missionaris op de Filippijnen, is tijdens het algemene kapittel van de scheutisten in Rome door 38 afgevaardigden uit de hele wereld verkozen in het algemene bestuur van de missiecongregatie. Dat schrijft ‘Scheutnieuws’, de nieuwsbrief van de scheutisten. De Amerikaanse scheutist Timothy Atkin, die al lid was van het algemene bestuur, is de nieuwe algemene overste tot 2017. Hij was eerder missionaris in Haïti en Mexico. De Congolees Ernest Ngombe Ngboko is verkozen als zijn vicaris-generaal. Ook Mike Reyes uit de Filippijnen wordt de komende zes jaar lid van het algemene bestuur. 


De Congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria (Congregatio Immaculati Cordis Mariae of C.I.C.M.), zoals de congregatie voluit heet, werd gesticht in de 2de helft van de 19de eeuw door de Antwerpenaar Théophile Verbist (1823-1868, foto)). Onder zijn impuls werd op 28 november 1862 de canonieke oprichting afgekondigd van de congregatie. Ze legt zich toe op het vormen en uitzenden van priesters die het geloof willen prediken bij de ongelovigen, aanvankelijk vooral in China en op aandringen van koning Leopold II van België later ook in Congo en het hele gebied van Centraal-Afrika. 

De congregatie telt vandaag nog 900 scheutisten, verspreid over 13 verschillende provincies wereldwijd.

De commentaren zijn gesloten.