01-10-11

Belgisch college viert zijn beroemdste oud-student

joannes paulus ii.jpgBRUSSEL (KerkNet) – Het Belgisch College in Rome viert maandagavond 10 oktober a.s. paus Johannes Paulus II, zonder twijfel de meest bekende oud-student van het college. Bij die gelegenheid wordt ook een borstbeeld ingehuldigd van de Poolse paus. Voorafgaand spreekt kardinaal Angelo Comastri, vicaris-generaal van de paus voor Vaticaanstad en aartspriester (en dus verantwoordelijke) van de Sint-Pietersbasiliek, over de erfenis van paus Joannes Paulus II. Comastri kende de paus persoonlijk en schreef ook een boekje - ‘Giovanni Paolo II: il coraggio della fede’ - over hem. Aansluitend vertelt aartsbisschop Léonard, ook al een oud-student van het college, over de relatie van de paus met de Belgen. 


Joannes Paulus II werd als Karol Wojtila op 18 mei 1920 geboren in Wadowice. Hij verbleef in het College van 1946 tot 1948. In 1948 behaalde hij er een doctoraat in de theologie en hij belandde in deze periode ook heel even in de pastoraal voor de vele Poolse immigranten in België, Frankrijk en Nederland. Aan die periode dankt hij zijn basiskennis van het Nederlands, die hem later nog van pas zou komen. Op 13 januari 1964 benoemde paus Paulus VI hem tot aartsbisschop van Krakau en op 16 oktober 1978 werd hij tot paus gekozen.. 

Het Belgisch Pauselijk College werd in 1844 gesticht door de Belgische bisschoppen. Het biedt de Kerk in ons land de mogelijkheid om enkele seminaristen naar Rome te sturen voor hun opleiding tot priester. Het is tevens de verblijfplaats van onze Belgische bisschoppen als zij in Rome zijn.

De commentaren zijn gesloten.