27-09-11

L'Osservatore Romano bekritiseert verslaggeving pausbezoek

pausbezoek duitsland.jpgBRUSSEL (KerkNet/Kipa-Apic) – De Vaticaanse krant ‘L’Osservatore Romano’ vindt de verslaggeving van het pausbezoek aan Duitsland, in het bijzonder in Italiaanse kranten, ondermaats. Zelfs verslaggevers van de meest vooraanstaande Italiaanse kranten onderkenden het belang niet van de toespraak van de paus tot de Duitse Bondsdag en zijn bezoek aan het augustijnerklooster, waar Luther intrad als monnik. In de plaats daarvan verschoten zij hun kruid op details en bijkomstigheden. 


“Veelal waren zij niet op de hoogte van wat er werkelijk gebeurde”, maakt hoofdredacteur Giovanni Maria Vian de balans op. Hij verwijst onder meer naar een artikel over de ‘groene bekering’ van de paus (‘La Stampa’) en naar de uitvoerige verslaggeving over misbruik naar aanleiding van de paustoespraak in de Bondsdag (in ‘Corriere della Sera’). De krant ‘Libero’ kondigde zelfs het ontslag van de paus aan en verschillende kranten namen die kwakkel over. Na de eucharistieviering die de paus in Erfurt voorging, schreven de kranten dan weer vooral over de man die schoten loste op de bewakers voor de viering. 

Volgens hoofdredacteur Giovanni Maria Vian was de verslaggeving omgekeerd evenredig met de kwaliteit van het pausbezoek aan Duitsland, dat wellicht een van de meest intense en belangrijke bezoeken was van zijn pontificaat.

De commentaren zijn gesloten.