25-09-11

Paus in Freiburg: lof voor caritatieve inzet en uitnodiging tot ommekeer

pape fribourg.jpg

BRUSSEL (KerkNet) – Paus Benedictus XVI heeft vanmorgen zondag, tijdens een eucharistieviering in Freiburg im Breisgau, op de laatste dag van zijn vierdaags bezoek aan Duitsland, de vele priesters, religieuzen en leken hartelijk bedankt die zich in de Kerk engageren. Maar hij maande hen ook aan om de eenheid in het geloof en met de bisschoppen te bewaren. Daarmee zinspeelde hij op de vrij grote meningsverschillen in de Duitse katholieke Kerk. 


De openluchtmis op de luchthaven werd bijgewoond door naar schatting 100.000 gelovigen. Velen waren vannacht vanuit alle delen van Duitsland, evenals de buurlanden Frankrijk en Zwitserland naar Freiburg afgezakt om de eucharistie mee te vieren met de paus. Benedictus XVI dankte hen omdat zij hem zo talrijk in het ambt van Petrus kwamen versterken. Hij prees ook de Duitse katholieke Kerk voor haar sterke sociale en caritatieve inzet. “Maar die moet meer zijn dan technische hulp.” Tegelijk zei hij dat de katholieke Kerk voor grote uitdagingen wordt geplaatst: “Een vernieuwing van de Kerk kan slechts door de bereidheid tot ommekeer en een vernieuwing van het geloof komen.” 

Volgens pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, waren de toespraak tot de Duitse Bondsdag en het bezoek aan het augustijnenklooster waar Maarten Luther destijds monnik was, de belangrijkste momenten van het pausbezoek. Toch zei Lombardi op de persconferentie in Freiburg dat het sterk overdreven is om het bezoek van de paus aan het augustijnenklooster van Erfurt en zijn lof voor de zoektocht van Luther naar God als een rehabilitatie te bestempelen. De preses van de Evangelische Kerk van Duitsland Nikolaus Schneider had vrijdag gezegd dat hij de woorden van de paus als een ‘feitelijke rehabilitatie van Luther’ beschouwde.

Pater Lombardi:

“Benedictus XVI loofde het diep doorleefde geloof van de hervormer. Hij beschouwt het bezoek aan de plaats waar Luther leefde en geloofde zeer betekenisvol. Hij had zelf op deze ontmoeting met vertegenwoordigers van de evangelische Kerk aangedrongen en maakte daarvoor meer tijd dan voorzien vrij.“

De commentaren zijn gesloten.