06-09-11

Vaticaanse filmprijs voor broers Dardenne

le gamin au velo.jpgBRUSSEL (KerkNet/RadVat) – De broers Dardenne hebben maandag de Robert Bressonprijs van 68ste Mostra van Venetië in ontvangst genomen. De onderscheiding wordt sinds 2000 jaarlijks toegekend door de Stichting Ente dello Spettacolo en de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen, in de marge van het Filmfestival van Venetië. Eerder kregen ook al bekende cineasten als Giuseppe Tornatore en Wim Wenders de Bresson-filmprijs uitgereikt. 


Het Belgische cineastenduo werd gehuldigd voor de serene en indringende manier waarop zij getuigen over de moeilijkheid om toegang te krijgen tot de spirituele dimensie van het bestaan. De jury looft hen voor de rijke spirituele intensiteit van hun films. De onderscheiding werd overhandigd door aartsbisschop Claudio Maria Celli, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen. Hij loofde de Belgen omdat zij het aandurven om de mens “in zijn volledigheid en complexiteit” in beeld te brengen. 

De broers Dardenne verklaarden maandagavond in een reactie op ‘Radio Vaticaan’ dat zowel godsdienst als film een universele dimensie bezitten en aandacht hebben voor het menselijke lijden. “Een prijs als deze - of die nu katholiek, protestants of Joods van inspiratie is – moet aandacht hebben voor de mens in al zijn kwetsbaarheid, lijden en hoop.”

De commentaren zijn gesloten.