04-09-11

Monastieke Fraterniteit van Jeruzalem viert tiende verjaardag in Brussel

fraternite monastique jerusalem.jpgBRUSSEL (KerkNet/Cathobel) – De broeders en zusters van de monastieke fraterniteit van Jeruzalem vieren zondag, in aanwezigheid van hun stichter Pierre-Marie Delfieux, de tiende verjaardag van hun aanwezigheid in de ‘Europese hoofdstad’ Brussel. De plechtige eucharistie om 11.30 uur wordt voorgegaan door mgr. Léonard, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Voor de gelegenheid zijn er ook avondvespers in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. 


De fraterniteit werd destijds door kardinaal Danneels naar Brussel gehaald en kreeg een thuisbasis in de Sint-Gilliskerk. De monastieke fraterniteit van Jeruzalem werd in 1975 door de Franse priester Pierre-Marie Delfieux gesticht, die daarvoor al gedurende twee jaar in de Sahara van Algerije had geleefd en ook een tijdlang studentenaalmoezenier was aan de prestigieuze Sorbonne. Op Allerheiligen 1975, werd in de Saint-Gervaiskerk in het hart van Parijs, de eerste monastieke gemeenschap van Jeruzalem in het leven geroepen. In 1996 werd de fraterniteit door Rome erkend. De gemeenschappen bestaan uit monniken en monialen die midden in de stad wonen en die driemaal per dag samenkomen om te bidden en eucharistie te vieren. De rest van de tijd houden leden zich bezig met gemeenschapstaken en het stadsapostolaat. Leden werken halftijds. 

De uitvalsbasis Sint-Gillis was een gelukkige keuze, omdat de multireligieuze en multiculturele stad Brussel hier bruist van leven en omdat de rijkdom van Brussel hier ook duidelijk en concreet ervaarbaar is. Tegelijk tracht de gemeenschap hieraan zelf bij te dragen door zijn aanwezigheid. Zo wordt betracht om een evangelisch getuigenis te geven en wordt ernaar gestreefd om de schoonheid van de liturgie, onder meer via de middagvespers, ervaarbaar te maken. De fraterniteit legt zich tevens toe op volwassenencatechese en jongerenpastoraal.

De commentaren zijn gesloten.