01-09-11

Rolstoelgebruikers welkom in Heilig Bloedbasiliek Brugge

heilig bloedkapel brugge.jpgBRUGGE (KerkNet/Nieuwsblad/DS) – Volgens de kranten ‘Het Nieuwsblad’ en ‘De Standaard’ zijn rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn voortaan meer dan welkom in de basiliek van het Heilig Bloed in Brugge, waarvan het oudste gedeelte uit de twaalfde eeuw dateert. Het historische gebouw kreeg op vraag van de Edele Confrerie van het Heilig Bloed een lift. 


“De plaats waar het Heilig Bloed wordt bewaard en vereerd, ligt op de eerste verdieping”, vertelt Christian Van Damme, proost van de Edele Confrerie van het Heilig Bloed, aan ‘Het Nieuwsblad’. Het Brugse stadsbestuur investeerde 150.000 euro om de drukbezochte kapel, met de relikwie van het Heilig Bloed, voor iedereen toegankelijk te maken. “Er komen steeds meer toeristen naar de basiliek. Ook steeds meer mindervaliden willen de kapel bezoeken. Er is dus echt nood aan een lift.” 

Aanvankelijk werd gedacht aan een glazen liftkooi in de tuin aan de achtergevel van de basiliek. Maar daarvoor werd geen toestemming verleend, wegens het historische karakter van het gebouw. Uiteindelijk werd de lift in het gebouw zelf geplaatst. Christian Van Damme: “Wij verplaatsten een wenteltrap. In de opening werd de lift gebouwd.”

De commentaren zijn gesloten.