30-08-11

Paus Benedictus XVI : 'We hebben verzuimd om het geloof te verkondigen'

paus.jpgROME (KerkNet/CatholicHerald) – Paus Benedictus XVI klaagde tijdens de slotviering van zijn ontmoeting met veertig oud-studenten aan dat een hele generatie katholieken er niet is geslaagd om het geloof door te geven aan de volgende generatie. “Wij leerden God al van kindsbeen af kennen. Wij vragen vergiffenis omdat wij zijn aanwezigheid en grootsheid nauwelijks bekend hebben gemaakt”. Kardinaal Christoph Schönborn, de aartsbisschop van Wenen, hield de homilie, maar Benedictus XVI formuleerde bij de start persoonlijk enkele bedenkingen. Hij zei onder meer dat God afwezig lijkt in de wereld van vandaag, waarin mensen elders op zoek gaan om hun geestelijke dorst te lessen. Hij herinnerde eraan dat het de taak is van christenen om God bekend te maken en betreurde dat de vorige generatie daarin niet slaagde.


Tijdens de jaarlijkse ontmoeting met zijn oud-studenten stond dit keer de nieuwe evangelisatie centraal. Paus Benedictus XVI richtte eerder al de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie op die ervoor moet zorgen dat de katholieke Kerk deze kerntaak opnieuw sterker ter harte neemt. Hij kondigde ook aan dat hij hierover 7 tot 28 oktober 2012 een bisschoppensynode zal houden. 

Kardinaal Schönborn vertelde ‘L’Osservatore Romano’ dat er tijdens de jaarlijkse reünie veel aandacht was voor de Wereldjongerendagen en de nieuwe hoop die daardoor wordt gewekt voor de rooms-katholieke Kerk Ook hij deelt de mening dat de generatie die de kerken nu ziet leeglopen te veel heeft verzuimd om het geloof door te geven. Volgens hem zijn de jonge katholieken van vandaag sterker overtuigd en meer bereid om ondanks de vijandigheid hun geloof aan hun leeftijdsgenoten te verkondigen.

De commentaren zijn gesloten.