25-08-11

Mgr. Hoogmartens: 'Sterk geraakt door vriendschap en stilte'

mgr. hoogmartens.jpgHASSELT (KerkNet) - “De voorprogramma’s van de Wereldjongerendagen (WJD) hebben een sterke indruk op mij gemaakt. Gedurende vier dagen kon ik meeleven met de drie groepen van telkens een vijftigtal jongeren van ons bisdom. Ik ben getroffen door de unieke ervaring van vriendschap en groepsvorming die deze jongeren tussen 16 en 30 jaar beleefden in een evangelische context en met een grote openheid voor elkaar”, blikt mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt en referent voor de jeugdpastoraal, terug op de WJD in Madrid . “Daarnaast viel me de grote gastvrijheid op van de Spaanse Kerk. Onze Limburgse pelgrims werden – samen met 4.000 andere jongeren – zeer hartelijk ontvangen in het bisdom Calahorra.” 


De eerste dagen in Madrid brachten de 600 Vlaamse deelnemers samen door in de voorstad Parla. De voormiddagbijeenkomsten in de parochiekerk toonden de kracht van het gedeelde geloof door zang en liturgie. De jongeren luisterden er gretig naar de catecheses van mgr. Jozef De Kesel, mgr. Johan Bonny en mgr. Hoogmartens zelf. “Ook hier viel het me op dat de gesmaakte liturgie en de vriendschappelijke contacten in een opgetogen gelovige sfeer verliepen.” 

‘Quatro Vientos’ 

“Ten slotte waren er de twee grote samenkomsten met paus Benedictus XVI op ‘Quatro Vientos’, een voormalig vliegveld in de buurt van Madrid. Meer dan een miljoen jongeren namen er op zaterdagavond deel aan de avondwake. Op zondagmorgen was er de eucharistieviering met tussen de anderhalf à 2 miljoen jongeren. Er ging een grote kracht uit van deze unieke prestatie om zoveel jonge mensen uit heel de wereld samen te brengen in geloof.” 

“Voor mij was de mooiste ervaring te zien hoe deze massa aanwezigen de oproep van de paus beantwoordde om gedurende 10 minuten in grote stilte te bidden. Indrukwekkend groots! De paus – ondanks de verwachtingen die er door zijn aanwezigheid opgeroepen werden en het voortdurende bejubelen door de aanwezigen – heeft mij getroffen door de grote bescheidenheid in zijn optreden.”

De commentaren zijn gesloten.