24-08-11

Katholieken opgesloten door machtsstrijd in Tripoli

libya.jpgBRUSSEL (KerkNet/CNA/EWTN) – Vele katholieken in de Libische hoofdstad Tripoli kunnen hun huizen niet verlaten, wegens de strijd tussen voor- en tegenstanders van de Libische kolonel Moammar Kaddafi en de sluipschutters die her en der actief zijn. Drie franciscanen zijn opgesloten in hun klooster in Tripoli. Tijdens de nacht van 21 op 22 augustus werd er fel gevochten vlakbij hun klooster. “De telefoonlijnen zijn afgesneden. Niemand krijgt contact met hen”, zegt een anonieme bron. Elders durven katholieken de straat niet op, uit vrees te worden neergeschoten. 


De rebellen lanceerden op 19 augustus een wellicht beslissend offensief tegen Tripoli. Toch wordt ook een dag na de bestorming van het hoofdkwartier van Kaddafi nog steeds gevochten. Bisschop Sylvester Magro, de apostolische vicaris van Benghazi, stelt gerust. Volgens hem hoeven katholieken niet bang te zijn.

“Onze belangrijkste zorg zijn de zieken en de lijdenden. Onze bijdrage is van onschatbare waarde, dankzij onze verbondenheid met de bevolking.”

De zusters in ziekenhuizen presteren vele overuren, om de slachtoffers te verzorgen.

Bisschop Magro:

“De katholieke gemeenschap, die grotendeels uit buitenlanders bestaat, deelt het lot van de rest van de bevolking.”

De commentaren zijn gesloten.