22-08-11

Paus moe maar tevreden terug naar Castelgandolfo

jmj.jpgMADRID (KerkNet/Kipa-Apic) – Paus Benedictus XVI is zondagavond, na een vermoeiende dag, teruggekeerd naar zijn zomerverblijf in Castelgandolfo. Hij werd op de luchthaven van Barajas uitgewuifd door de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia, die zondagmorgen ook al nadrukkelijk aanwezig waren op de slotviering van de Wereldjongerendagen (WJD). De paus dankte voor zijn vertrek de Spaanse bevolking, de WJD-organisatoren, de vrijwilligers en de meer dan een miljoen pelgrims die met hem hebben gebeden op de luchthaven van Cuatro Vientos. “Dankzij uw getuigenis blijft de Kerk jong en vol leven, zelfs in moeilijke omstandigheden.” Benedictus XVI riep de Spanjaarden op de godsdienstige en katholieke ziel van hun land te bewaren. “De manier waarop deze WJD werden georganiseerd maakt duidelijk dat de Spanjaarden hun krachten kunnen bundelen voor een gemeenschappelijk doel.” Hij prees de jongeren voor hun enthousiasme en hun getuigenis tijdens de voorbije week. 


De paus had kort voor zijn vertrek een ontmoeting met 12.000 vrijwilligers, die betrokken waren bij de organisatie van de WJD. “Dankzij uw inzet kregen de jonge pelgrims een hartelijk onthaal en konden zij op de nodige hulp rekenen. Liefhebben is dienen en de dienstbaarheid doet de liefde groeien”, zei de paus tegen de jongeren, die hij loofde wegens hun geduld en hun dienstbaarheid vanuit hun geloof. 


Toch is er op het einde van deze WJD hier en daar ook kritiek op de organisatie. Een groep Duitse pelgrims keerde zondag zelfs voortijdig terug naar hun land. De Duitse Katholieke Jeugdbond is bijzonder scherp in zijn commentaar en noemt de organisatie een “Wereldjongerendag onwaardig”. Verantwoordelijke Simon Rapp: “Bij alle belangrijke massamanifestaties was er steevast onvoldoende water. Jongeren moesten er zelf voor hun watervoorziening zorgen.” Rapp klaagt ook de chaos aan bij het vervoer van de jongeren in de Spaanse hoofdstad Madrid. Ook het onderdak van sommige groepen liet volgens hem te wensen over. Jozefien van Huffel, redactrice van ‘KERK & leven’ schrijft: “Er was chaos, er waren de slechte toiletten, er was de eucharistie die nauwelijks te volgen viel. Het fijne aan de WJD is echter dat velen toch nog met een positief verhaal van het slotmoment terugkomen.”

De commentaren zijn gesloten.