20-08-11

Kruisweg over lijden in de wereld in binnenstad van Madrid

madrid kruisweg.jpgMADRID (KerkNet/Kipa-Apic) – Honderdduizenden jongeren namen vrijdagavond deel aan een kruisweg in de binnenstad van Madrid. Voor die gelegenheid werden 15 beeldengroepen uit verschillende Spaanse regio’s naar de hoofdstad gebracht. Jongeren uit de hele wereld, onder wie slachtoffers van de natuurrampen in Japan en Haïti, droegen het kruis van de ene halte naar de andere. In de teksten werd naar allerhande actuele problemen verwezen, zoals oorlogen, vervolging, drugsverslaving, allerhande vormen van slavernij, terreur en uitsluiting. 


Voor deze kruisweg werden traditionele beeldengroepen uit alle delen van het land opgesteld langsheen een traject van een kilometer in het centrum van Madrid. De meeste werken dateren uit de zeventiende en achttiende eeuw. De teksten werden geschreven door een Spaanse vrouwelijke religieuze. Volgens haar zijn vele teksten een kritiek op de uitwassen van onze consumptiemaatschappij. Maar zij verwijzen evenzeer naar het lijden waarmee jongeren wereldwijd worden geconfronteerd. De religieuze verwijst naar de deelnemers uit Irak, Sudan, Haïti of Japan. De negende statie van de kruisweg verwees naar het seksueel misbruik van minderjarigen. In een andere statie was er dan weer aandacht voor de dragers van hiv/aids. 

Paus Benedictus XVI, die vrijdagmiddag het middagmaal nam met tien jonge deelnemers uit de vijf continenten en twee Spaanse jongeren, hield op het einde een korte toespraak, waarin hij de jongeren aanspoorde tot solidariteit en werken van naastenliefde. Hij spoorde de jongeren ook aan om niet onachtzaam aan het lijden voorbij te gaan.

De commentaren zijn gesloten.