18-08-11

Paus bemoedigt jongeren bij aankomst in Madrid

paus, benedictus xvi, jongeren, wereldjongerendagen, wjd, madrid, spanje MADRID (KerkNet/VIS/ABC) – Paus Benedictus XVI riep de jongeren tijdens zijn aankomst op de luchthaven van Madrid op om niet beschaamd te zijn over hun geloof. Hij bezweerde de schat van het christelijke geloof niet op te offeren aan het kortstondige genot van consumptie en hedonisme en zei dat hij uitkijkt naar de ontmoeting met de deelnemers van de Wereldjongerendagen. 


De kerkleider reist naar Spanje om er jongeren uit de hele wereld te treffen. Vanavond, om 20 uur, heeft hij een eerste ontmoeting met de tienduizenden jongeren uit de vijf continenten op de Plaza de Cibeles. Voor de slotwake van zaterdagavond en de slotviering van zondagmorgen worden een half miljoen deelnemers verwacht. De paus werd donderdag op de middag op de luchthaven van Barajas (Madrid) verwelkomd door de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sophia. Ook aartsbisschop Antonio María Rouco Varela, de burgemeester van Madrid, de Parlementsvoorzitter José Bono en de Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, die de voorbije jaren regelmatig in de clinch ging met de Spaanse bisschoppen, verwelkomden hem. 58 jongeren tussen 9 en 13, getooid in de kleding van de Zwitserse garde, stonden de paus op te wachten toen hij het vliegtuig verliet. 

Oproep tot wederzijds respect 

De kerkleider benadrukte in zijn toespraak op de luchthaven het belang van de Wereldjongerendagen, die helpen herinneren aan de aanwezigheid van Christus in de wereld. Dit initiatief geeft katholieke jongeren de kans met anderen gemeenschap te vormen en daarin de kracht te vinden om hun geloof te beleven. “De Wereldjongerendag schept vriendschap, verlegt grenzen en maakt duidelijk dat het goed is om te geloven en met God op weg te gaan.” De paus zei nog dat de Wereldjongerendagen oriëntatie en vaste grond geven en jongeren helpen om de menselijke, culturele en religieuze verschillen te overwinnen. “Velen beseffen dat het zonder het geloof moeilijk is om de vele moeilijkheden te overwinnen en echt gelukkig te zijn.” Hij herinnerde er nog aan dat vele van deze jonge deelnemers in eigen land worden vernederd, gediscrimineerd of vervolgd wegens hun geloof in Christus en hij riep op tot wederzijds respect. 

Twintigste buitenlandse reis 

Na de verwelkoming op de luchthaven volgde een tocht in de pausmobiel naar het centrum van Madrid. Duizenden pelgrims langsheen het traject, vaak getooid met de wit-gele vlag van het Vaticaan, gaven de paus een warm welkom. Sinds maandag is het centrum van de stad door meer dan een half miljoen zoekende jongeren en jonge pelgrims uit alle delen van de wereld ingepalmd. Met hun kleurrijke T-shirts en nationale vlaggen, evenals hun liederen en spreekkoren in meer dan dertig talen doopten zij de Spaanse hoofdstad om tot hoofdstad van het geloof. Maar hier en daar is er ook kritiek omdat de paus het land te midden van de ernstige economische crisis al voor de derde keer bezoekt. Paus Benedictus XVI reisde eerder al naar Valencia in 2006 en naar Santiago de Compostela en Barcelona in november 2010. Dit is zijn twintigste buitenlandse reis, sinds de start van zijn pontificaat. 

‘Huidige crisis is ook morele crisis’ 

Tijdens de vlucht naar de Spaanse hoofdstad vertelde de paus tegen journalisten aan boord van het Al Italia-vliegtuig dat de economische en sociale crisis ook een morele crisis is. Daarom zijn nieuwe maatregelen onvoldoende om de huidige crisis op te lossen. Benedictus XVI herinnerde eraan dat de economie ten dienste moet staan van de mens en niet bedoeld is om steeds meer winst te maken.

De commentaren zijn gesloten.