16-08-11

Katholieke jongeren uit de hele wereld verzamelen in Madrid

antonio maria rouco varela.jpgBRUSSEL (KerkNet) – Met een plechtige eucharistieviering in de Spaanse hoofdstad Madrid starten dinsdagavond de Wereldjongerendagen. Deze week zakken katholieke jongeren uit de hele wereld naar Spanje af om er met elkaar te verbroederen, van mening te wisselen en hun geloof te versterken. In de marge van dit evenement vinden ook nog eens meer dan 300 culturele activiteiten plaats.


Meer dan zestig Spaanse bisdommen werkten de voorbije dagen mee aan het voorprogramma voor 300.000 jongeren uit de hele wereld. IJD - Jongerenpastoraal Vlaanderen is deze week met een 650-tal Vlaamse jongeren aanwezig. De paus reist op 18 augustus naar Spanje en wordt bij aankomst verwelkomd door de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia. Diezelfde avond ontmoet hij jongeren uit de vijf continenten op het Plein van de Onafhankelijkheid in Madrid.

Voorgeschiedenis

De Wereldjongerendagen worden iedere twee of drie jaar in een ander land gehouden. De eerste editie van het evenement vond in 1986 op initiatief van paus Joannes-Paulus II in Rome plaats. Daarna volgden onder meer edities in Buenos Airos, Santiago de Compostela, Czestochowa, Manilla (met vijf miljoen deelnemers nog steeds recordhouder), Rome, Parijs, Keulen (2006) en Sydney (2008). Telkens nemen 1 tot 1,5 miljoen jongeren deel. Ook niet-katholieken zijn welkom, al wordt verwacht dat zij de katholieke Kerk beter willen leren kennen en haar tradities respecteren.

Programma

De openingsviering van vanavond wordt voorgegaan door kardinaal Antonio María Rouco Varela (foto), de aartsbisschop van Madrid. Van 17 tot 19 augustus vindt elke morgen een catechese plaats in kerken, grote zalen, sportcentra en scholen in en rond Madrid. Het aantal deelnemers daarbij varieert van honderd tot maximaal 15.000 deelnemers. Vrijdagavond is er een kruisweg, een van de hoogtepunten van de Wereldjongerendagen. Op zaterdagavond 20 augustus neemt paus Benedictus XVI deel aan de nachtwake. Zondagmorgen worden de Wereldjongerendagen afgesloten met de slotviering. Daar maakt de paus ook officieel bekend dat de volgende editie van de Wereldjongerendagen in 2013 in Rio de Janeiro plaatsheeft. De organisatoren in Madrid verwachten voor deze manifestatie meer dan 350.000 katholieke jongeren uit alle delen van de wereld. Voor het slotweekend, met Paus Benedictus XVI, worden 1 tot 1,5 miljoen jongeren verwacht.

De commentaren zijn gesloten.