11-08-11

'Kritiek op Wereldjongerendagen is slag in het gezicht'

wjd madrid.jpgBRUSSEL (KerkNet/WJD) – De organisatoren van de Wereldjongerendagen in Madrid zijn ontgoocheld over de kritiek op de kosten voor het evenement. In een persbericht beklemtonen zij dat het evenement volledig zelfbedruipend is en slechts mogelijk is dankzij de inzet van duizenden enthousiastelingen. 25.000 vrijwilligers en de duizenden gastgezinnen die al maanden enthousiast toeleven naar dit evenement, ervaren de kritiek, vlak voor de start, als een slag in het gezicht. “70% van de kosten van de Wereldjongerendagen wordt door de deelnemers zelf bekostigd. 30% van de kosten wordt gedragen door privésponsors, onder wie honderd Spaanse bedrijven. 90% van de mensen die de Wereldjongerendagen voorbereiden zetten zich kosteloos in.” 


Volgens de organisatoren kost dit internationale evenement, waarvoor 1,5 miljoen jongeren uit de hele wereld worden verwacht, geen euro aan de Spaanse belastingbetaler. Volgens Fernando Giménez Barriocanal, de financiële verantwoordelijke van de WJD 2011 Madrid, geeft het evenement een impuls van 100 miljoen euro aan de Spaanse economie. “90% van de contracten werd aan Spaanse bedrijven toegewezen.” Bovendien krijgen Madrid en Spanje dankzij deze gebeurtenis internationale promotie die onbetaalbaar is. Dankzij Madrid 2011 wordt het uitzonderlijke cultureel patrimonium dagenlang wereldwijd in de kijker geplaatst. De organisatoren erkennen dat de overheid praktisch en financieel instaat voor de veiligheid, gezondheidsdiensten en openbaar transport. Maar dat is evenzeer het geval bij vele sportieve, culturele en andere massamanifestaties. 

“Te midden van de economische en sociale crisis en de hoge werkloosheid bieden deze Wereldjongerendagen jongeren de kans hun hoop en verwachting met elkaar te delen”, luidt het in het persbericht. „51% van de Franse en 55% van de Spaanse jongeren noemen de strijd tegen de armoede een van de belangrijkste en concrete manieren waarop christelijke waarden hun stempel drukken op de samenleving. Bovendien werd een internationaal solidariteitsfonds opgericht waardoor ook jongeren uit arme landen deze gebeurtenis kunnen bijwonen. Daardoor kunnen 10.000 jongeren toch deelnemen.“

De commentaren zijn gesloten.