10-08-11

Pakistaanse christenen reageren geschokt

Shahbaz Bhatti.jpgBRUSSEL (KerkNet/Ucanews/Asianews) – Volgens het persagentschap Ucanews is de verontwaardiging bij Pakistaanse christenen bijzonder groot, nadat enkele Pakistaanse kranten schrijven dat de christelijke minister Shahbaz Bhatti slechts bij een familietwist om een stuk grond werd gedood. Christelijke leiders noemen de beschuldiging grotesk en slechts een excuus om islamitische fanatici vrij te pleiten. De Pakistaanse minister voor Religieuze Minderheden Shahbaz Bhatti werd op 2 maart door een gewapend commando omgebracht. Een ‘onafhankelijk’ politieonderzoek concludeert nu dat de moord niet religieus gemotiveerd was. De moordenaars zijn gevlucht naar Dubai of Kuala Lumpur. Volgens de kranten wordt de moord gebruikt als excuus om de blasfemiewetten aan te vallen en de Pakistaanse samenleving te ontwrichten. 


Mistgordijn 

Volgens de Pakistaanse christen en jurist Tahir Naveed Chaudry wordt een mistgordijn opgetrokken, opdat de echte daders vrijuit kunnen gaan. Aartsbisschop Lawrence Saldanha van Lahore noemt de besluiten van het onderzoek ‘lachwekkend’. Volgens hem maakt dit duidelijk dat er in het land nauwelijks iets is veranderd. Paul Bhatti, de broer van de vermoorde politicus en inmiddels regeringsraadgever voor minderheden, reageert nuchter. Hij zegt dat het tijd is dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een ernstig juridisch onderzoek naar de moord en wie daarvoor verantwoordelijk was. 

Dag van de minderheden 

Op donderdag 11 augustus vindt in Pakistan een dag van de minderheden plaats. Die dag worden ook verschillende herdenkingsvieringen en gebedstonden gehouden voor de vermoorde politicus. Daarin wordt herdacht dat de christelijke minister zijn leven gaf voor de verdediging van de godsdienstvrijheid, gelijke rechten en een seculier Pakistan. Ook in het buitenland zijn er die dag herdenkingsvieringen voor Shahbaz Bhatti.

De commentaren zijn gesloten.