09-08-11

Haïtiaanse kathedraal geplunderd

louis kebreau.jpgBRUSSEL (KerkNet/Radio Kiskeya) – Onbekenden plunderden dit weekend de kathedraal van Cap-Haïtien (Le Cap), de tweede grootste stad van Haïti aan de noordkust van het land. Naast het meubilair moesten ook de heiligenbeelden, het altaar en zelfs de vlag van het Vaticaan eraan geloven. Opschriften op muren wijzen in de richting van aanhangers van een protestantse sekte. 


Mgr. Louis Kébreau, de aartsbisschop van Cap-Haïtien en tevens voorzitter van de Haïtiaanse bisschoppen, reageert geschokt. Hij betreurt het incident des te meer gezien de rampzalige economische toestand van het arme land, dat nog steeds niet bekomen is van de natuurramp. “Dit is niet het geschikte moment om een godsdienstoorlog uit te vechten”, zegt de aartsbisschop. De bisschop verwijst naar het groeiende religieus fanatisme en wijst de overheid tevens op haar plicht om de orde te bewaren. De bisschop roept zijn priesters samen om zich te bezinnen, ook al omdat eerder ook de anglicaanse kerk in de stad doelwit was van een gelijkaardige aanval. 

De Protestantse Federatie van Haïti distantieert zich openlijk van het zinloze vandalisme en dringt aan op een onderzoek opdat de daders snel worden gestraft.

De commentaren zijn gesloten.