03-08-11

Madridkoorts treft 600 Vlaamse jongeren

wjd.jpgBRUSSEL (KerkNet) – 450 Vlaamse jongeren vertrekken komend weekend naar de verschillende voorprogramma’s voor de Wereldjongerendagen van Madrid. Een week later vertrekken nog eens 150 Vlaamse jongeren. Vanaf maandag 15 augustus worden in de Spaanse hoofdstad meer dan anderhalf miljoen jongeren verwacht uit de hele wereld. Blikvangers zijn de kruisweg op vrijdagavond en het slotweekend, met de avondwake op zaterdagavond en de slotviering van zondagmorgen met paus Benedictus XVI. 


1.600 Belgische jongeren 

In totaal reizen 1.600 Belgische jongeren, onder wie 1.000 Franstalige, naar deze veertiende editie van de Wereldjongerendagen. Dat is meer dan de 460 Belgische jongeren van de vorige editie van 2008 in het afgelegen Sydney (Australië), maar merkelijk minder dan de Belgische delegatie tijdens de Wereldjongerendagen van 2005 die toen net over de grens in de Duitse stad Keulen plaatsvonden. Onze Vlaamse jongeren hebben keuze uit zeven voorprogramma's: ‘Den opendoender’ (IJD Antwerpen), ‘OLE!’ (IJD Brugge), ‘Als God in Frankrijk’ (JD Gent), ‘Invitados en Salamanca’ (IJD VLaams-Brabant en IJD Brussel), ‘Pelgrimstocht naar Madrid’ en ‘Grenzeloos grandioos’ (beiden IJD Hasselt) en de pelgrimage naar Madrid met de Jeugddienst Don Bosco. De jongeren vertrekken telkens op 7 of 8 augustus en keren terug op 22 augustus. Daarnaast is er nog een korte formule, waarbij de jongeren op 15 of 16 augustus 2011 met het vliegtuig naar Madrid reizen en er enkel deelnemen aan het programma van de WJD. 

Sfeer en ontmoeting 

In het bisdom Brugge, vertrekken de jongeren bijvoorbeeld zondagavond vanuit het diocesaan centrum Groenhove in Torhout. Ze reizen naar het noorden van Spanje, om op maandag 15 augustus in Madrid aan te komen. Katinka Steen van IJD Brugge: “Gedurende zeven dagen stappen we in kleine groepjes, zo’n 20 à 25 km per dag. Elke avond slaan we onze tenten op in een ander dorp, telkens wat dichter bij Madrid. Een eigen thema dat vorm krijgt in sfeervolle ochtend- en avondbezinningen, kleurt elke dag.“ Volgens Katinka geeft de pelgrimstocht aan de jongeren de kans om op zoek te gaan naar zichzelf, maar evenzeer om anderen te ontmoeten, levenservaringen te delen en samen stil te staan bij de boodschap van het evangelie: “Eerst stappen we drie dagen in de Pyreneeën. Daarna bussen we een stuk. Nadien wandelen we nog drie dagen langs de oevers van de Ebro-rivier die door Zaragoza stroomt. Vandaar rijden we met de bus nog 300 km naar Madrid. Het is de bedoeling dat we ons als één West-Vlaamse groep in Madrid kunnen bewegen.”

 

Naar de website van IJD over de Wereldjongerendagen in Madrid

De commentaren zijn gesloten.