29-07-11

Openluchtmis op de abdijsite Ter Duinen in Koksijde-Bad

ter duinen koksijde.jpgVolgens een jaarlijkse traditie wordt, midden in de zomervakantie, de eucharistie gevierd op de plaats waar gedurende eeuwen de belangrijkste abdij van Vlaanderen stond en de Zalige abt Idesbald in 1175 werd begraven. 
De indrukwekkende abdijruïne ligt op korte afstand van de kerk van O.-L.-Vrouw-ter-Duinen. De viering wordt voorgegaan door abt Leo Van Schaverbeke van de Sint-Bernardusabdij van Bornem. De Schola Rotnacensis uit Ronse verzorgt de liturgische gezangen. Als de weersomstandigheden het niet toelaten, vindt de viering plaats in de kerk. 


Zalige Idesbaldus van der Gracht 

‘Idesbald van der Gracht’ werd omstreeks 1090 geboren in Eggewaartskapelle. Als lid van de kleine landadel en belangrijke notabele van Veurne-Ambacht was hij raadsman van de graven van Vlaanderen. 


Vooraleer in 1150 binnen te treden in de cisterciënzerabdij van Koksijde, was Idesbald kanunnik van het kapittel van de Sint-Walburgakerk te Veurne of hofkapelaan van de graaf. Hij legt in 1151 zijn kloostergeloften af en in 1155 of 1156 wordt hij tot abt gekozen. Na een bestuur van ongeveer twaalf jaar, uitnemend op elk gebied, legt hij het ambt van abt neer in 1167. Hij overlijdt op 18 april 1175. Zijn medebroeders en het volk vereren hem vlug als hun heilige. Paus Leo XIII bevestigde op 10 juli 1894 zijn zaligheid en verering in het bisdom Brugge. 


Idesbald was niet alleen een vrome monnik, maar ook een sterke beheerder van de economische bedrijvigheid van de abdij, waaronder de landbouw, de wolhandel en de visserij. Zo werd hij de patroon van de polderboeren, de vissers van de Westkust en de Vlaamse adel. Vandaag de dag is hij ook de beschermheilige van het kusttoerisme, de grootste bedrijvigheid in de streek. Zijn attributen zijn de staf en een scheepje.

 

Meer info via KerkNet - Cultuur &Toerisme - Kerkenroutes - Idesbaldus en Willibrordus te Koksijde

De commentaren zijn gesloten.