27-07-11

'Breivik is geen christen maar een bizar en dolgedraaid ideoloog'

norway breivik.JPGBRUSSEL (KerkNet/Tertio) - De Noor Anders Behring Breivik, de pleger van de verwoestende aanslagen in Oslo en Utoya, werd in een van de eerste politiebriefings een 'fundamentalistisch christen' genoemd. “Een christen? Een kwalijke fout, want de videoclip en het vuistdikke manifest dat de man vlak voor zijn onheilsdaden postte, maken duidelijk dat hij weinig of niets met authentieke religie te maken heeft, maar veeleer een bizar en dolgedraaid ideoloog is”, betoogt hoofdredacteur Peter Vande Vyvere in zijn column in Tertio. 


Vande Vyvere noemt de uitschuiver van de Noorse politie niet geheel onbegrijpelijk, maar toch wel pijnlijk. De man is allereerst een onversneden islamhater, die zichzelf ziet als de voorman van een genootschap van tempelridders die de islam uit Europa wil verdrijven. In zijn wereldbeeld is er hoogstens plaats voor een soort verlicht christendom, waaruit duidelijk blijkt dat hij geen gelovige is, maar een ideoloog. “De verwarring van beide posities zorgt in het culturele debat van onze tijd wel vaker voor misverstanden. Als je het christendom reduceert tot een cultuur, ethiek of politiek systeem maak je er een gestold patroon van gebruiken, overtuigingen en denkbeelden van ten dienste van je identiteit. Dat is ideologie. En die kan worden ingezet in de strijd tegen de ander. Mutatis mutandis geldt dat ook voor het jodendom en voor de islam.” 


Vande Vyvere besluit: “Geen enkel heilig geschrift, geen enkele authentieke religieuze gemeenschap of religieuze leider legitimeert een kille moordpartij op onschuldige jongeren om de heersende ideologie aan de kaak te stellen. Zoiets kan alleen voortspruiten uit het brein van een dolgedraaide en perverse geest. Met religie heeft het niets te maken en alvast zeker niet met het christelijke geloof.” 

De integrale tekst van het ‘Standpunt’ van Peter Vande Vyvere in Tertio van woensdag 27 juli is na te lezen via onderstaande link.


Naar het 'Standpunt' van Peter Vande Vyvere in Tertio

De commentaren zijn gesloten.