26-07-11

Peking betreurt excommunicatie onwettig gewijde bisschoppen

Joseph Huang Bingzhang.jpgBRUSSEL (KerkNet/Zenit) – De Chinese regering heeft middels een maandag door het officiële persagentschap Xinhua verspreid communiqué voor het eerst gereageerd op de excommunicatie door Rome van de twee bisschoppen die onlangs door de Patriottische Katholieke Vereniging, maar zonder toestemming van de paus, zijn gewijd.


Het communiqué bevat een officiële verklaring van de woordvoerder van het staatssecretariaat voor Religieuze Aangelegenheden waarin de “zogeheten excommunicatie” door het Vaticaan van de twee bisschoppen wordt afgedaan als “extreem onredelijk en grof”. “Als het Vaticaan zich eerlijk zou tonen in zijn verlangen om de relaties met China te verbeteren, dan moet het de excommunicatie herroepen en opnieuw de weg van dialoog inslaan en daarmee het bewijs leveren van gezond verstand”, schrijft de woordvoerder. Hij voegt eraan toe dat het gedrag van het Vaticaan de Kerk in China “zwaar gekwetst” en haar gelovigen en clerus “diep bedroefd” heeft. “De regering volgt de affaire op de voet”, aldus nog de verklaring. 


Sinds de onwettige, want zonder instemming van Rome uitgevoerde wijdingen op 29 juni in Leshan en op 14 juli in Shantou en de erop volgende excommunicaties van de twee respectieve bisschoppen Paul Lei Shiyin en Joseph Huang Bingzhang (foto), is de verklaring van het staatssecretariaat voor Religieuze Aangelegenheden de eerste officiële reactie vanwege de Chinese regering. Eerder hadden hoge verantwoordelijken van de Patriottische Katholieke Vereniging wel al laten weten, op straffe van excommunicatie door Rome, nieuwe bisschopswijdingen voor te bereiden.

De commentaren zijn gesloten.