26-07-11

Geslaagde zomerbijeenkomst Focolare in Sankt-Vith

 

Aftrap jongerenproject ’Together for Peace’

 


De ‘juniors’ van Focolare in volle actie op Mariapolis in Sankt-VithBron: Focolare

 

mariapolis sankt vith.jpgBRUSSEL (KerkNet) - Van 18 tot 23 juli organiseerde de Focolare-beweging van de zone België-Luxemburg haar jaarlijkse Mariapolis-zomerbijeenkomst in Sankt-Vith. Een vakantiebijeenkomst waar zowel de fysieke als spirituele batterijen konden worden bijgeladen.

 


Een week lang vormde Sankt-Vith het decor van een ontspannende en tegelijk bezinnende ontmoeting van leden en sympathisanten van de Focolare-beweging, dit jaar bijna 600 in aantal. Uit alle hoeken van België en Luxemburg waren ze naar de Oostkantons afgezakt. Te midden een delicate Belgische politieke toestand lieten ze zien dat in de wederzijdse evangelische liefde de sleutels liggen voor het oplossen van alle intermenselijke problemen. Maar ook mensen van andere culturen, continenten, godsdiensten en overtuigingen tekenden present en zorgden voor een bijzonder diverse gemeenschap. Samen met de Belgen en Luxemburgers leverden ze een levende getuigenis van ‘eenheid in verscheidenheid’.

Thema van de Mariapolis was de ontdekking van het plan van liefde dat God voor elke mens afzonderlijk in gedachten heeft. Als God de zon is, dan heeft elke mens een unieke zonnestraal waarlangs hij naar God kan komen. Met getuigenissen en meditatiemomenten werd het thema uitgediept en geïllustreerd tijdens de collectieve ochtendsamenkomsten.


De namiddag was door ieder vrij in te vullen: een goede gesprek, een uitstap in het ommeland van St-Vith, of deelnemen aan een gespreksgroep of een presentatie rond de incarnatie van de spiritualiteit van de eenheid en universele broederlijkheid. Met deze laatste zoekt Focolare naar antwoorden op de talrijke uitdagingen en obstakels van de hedendaagse maatschappij. Bijvoorbeeld met de cultuur van het geven die een alternatief probeert te formuleren voor de financiële crisis die vanuit een cultuur van het hebben is ontstaan. Vaak pionierswerk, maar met het geloof en de overtuiging dat het gist de wereld kan omvormen.

Op de laatste dag werd de aftrap gegeven van het pedagogische jongerenproject ‘Together for Peace’. Op 12 en 13 mei 2012 vindt in Brussel, in samenwerking met het internationale artistieke collectief Genrosso, een opvoering plaats van de musical ‘Strong without violence’ (Sterk zonder geweld). Een 120-tal Belgische en Luxemburgse jongeren tussen 14 en 25 jaar zullen door Genrosso klaargestoomd worden als acteur, zanger of danser. Wie interesse heeft om aan de musical mee te werken, mailt naar: contact@togetherforpeace.be.

De commentaren zijn gesloten.