21-07-11

Vaticaan zal reageren op zware Ierse aantijgingen

enda kenny.JPGBRUSSEL (KerkNet/RadVat) – De Heilige Stoel zal binnenkort reageren op de zware verwijten van de Ierse instanties aan het adres van de hoogste kerkelijke leiding inzake de aanpak van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Dat heeft Federico Lombardi, directeur van de persdienst van het Vaticaan, dinsdag bevestigd. De afgelopen dagen kreeg zowel het Vaticaan als de toenmalige bisschop John Magee van een onderzoekscommissie inzake kindermisbruik in het Zuid-Ierse bisdom Cloyne zware kritiek te slikken over hun gebrekkige aanpak van de problematiek. 


De katholieke Kerk in Ierland moet met een nog veel grotere zorgvuldigheid gevallen van seksueel misbruik aanpakken. Dat verklaarde de apostolisch administrator van het omstreden bisdom Cloyne, aartsbisschop Dermot Clifford in een interview met Radio Vaticaan. Hij heeft er alle vertrouwen in dat er zich in de nabije toekomst geen gevallen meer zullen voordoen. "In alle Ierse bisdommen, en vooral in Cloyne, is er telkens minstens een kerkelijke medewerker die zich om de slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken bekommerd. In het vervolg noteert iedereen die in een sacristie komt zijn aanwezigheid. Dit geldt ook voor bisschoppen. Daarmee willen we voor meer bescherming zorgen. Straks worden we van overheidswege ook geholpen in de begeleiding en vorming van alle priesters en kerkelijke medewerkers. Dat moet leiden tot de toekenning van een soort kwaliteitslabel als voorwaarde om in de Kerk met kinderen te mogen omgaan.“ 


Intussen heeft ook de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Eamon Gilmore in een interview met de Ierse publieke omroep RTE zijn kritiek op het Vaticaan en eigen Ierse kerkleiding niet gespaard. Het afgelopen week gepubliceerde onderzoeksrapport over seksueel misbruik in het bisdom Cloyne maakte volgens hem het falen van de kerkelijke leiding in de bescherming van de Ierse kinderen maar al te goed duidelijk.

(foto : eerste minister Enda Kenny)

De commentaren zijn gesloten.