17-07-11

'Katolieke Filipinos zijn helden van Libië

Giovanni Innocenzo Martinelli.jpgBRUSSEL (KerkNet/KatholiekNieuwsblad/AsiaNews) - "Als de oorlog voorbij is zal het werk van de katholieken tot de meest heldhaftige bladzijden uit de Libische kerkgeschiedenis blijken te zijn”, zegt mgr. Giovanni Innocenzo Martinelli, apostolisch vicaris van Tripoli, in een interview met AsiaNews. Daarin looft hij het "kostbare werk" van meer dan 2000 Filipijnse katholieken die ondanks de oorlog in Libië zijn gebleven om in de ziekenhuizen te werken en de bevolking te helpen. 


"Sinds de NAVO-bombardementen begonnen, hebben de meeste migranten hun baan verloren en zijn gevlucht", zegt mgr. Martinelli. "Wie achterbleef, is met enorme problemen geconfronteerd." In de belangrijkste steden van Oost-Libië heerst regelmatig brandstoftekort. Mensen moeten vaak lang in de rij staan voor de eerste levensbehoeften. "Maar Filipijnse verpleegkundigen en artsen hebben ervoor gekozen om te blijven. Niet voor geld, maar om de mensen van Libië en de Kerk te dienen. Ze treden de ontberingen van de oorlog waarmee ze worden geconfronteerd met moed en groot verantwoordelijkheidsgevoel tegemoet.” Veel migranten uit de Sub-Sahara, voornamelijk bouwvakkers, hebben er ook voor gekozen om te blijven. Ook zij hebben veel moed getoond, aldus de bisschop. "Deze mensen geven hun tijd en leven voor de Kerk en vormen een teken van hoop voor de Libiërs." 


Mgr. Martinelli hoopt dat er voor de ramadan, die begin augustus begint, een wapenstilstand kan worden gesloten. "Mensen zijn moe van dit conflict. Maar we mogen het niet moe worden God te bidden de leiders te verlichten zodat zij de wapens neerleggen." 

De commentaren zijn gesloten.