12-07-11

Jean-Claude Hollerich nieuwe aartsbisschop van Luxemburg

Jean-Claude Hollerich.jpgBRUSSEL (KerkNet/Ctb) – Vandaag dinsdag 12 juli heeft paus Benedictus het ontslag aanvaard van mgr. Fernand Franck als aartsbisschop van Luxemburg. Mgr. Franck, die op 6 mei 77 werd, leidde het aartsbisdom van het groothertogdom sinds 1991. De paus benoemde meteen ook zijn opvolger: de Luxemburgse jezuïet Jean-Claude Hollerich, provinciaal van de Japanse provincie van de orde.


Omdat de wijding van de nieuwe aartsbisschop pas op 16 oktober 2011 plaats vindt, blijft mgr. Franck zolang nog het aartsbisdom leiden als apostolisch administrator. Hij wordt daarin bijgestaan door kanunnik Mathias Schiltz als zijn permanente vertegenwoordiger. 


Pater Jean-Claude Hollerich s.j. is sinds april 2008 rector van de Kioicho-residentie van de Katholieke Sophia Universiteit van Tokio, waarvan hij vicerector en gewoon hoogleraar Duits en Europese studies is. Hij is geboren op 9 augustus 1958 in Differdange, in het groothertogdom Luxemburg, en trad in 1981 in in het noviciaat van de jezuïeten in Wépion (Namen). Hij werd tot priester gewijd in 1990 en legde zijn definitieve geloften af in 2002. 


Pater Hollerich is een specialist in het domein van Europese godsdiensten en de ontmoeting tussen de Europese en Aziatische cultuur. Hij heeft heel wat publicaties op zijn naam, onder meer over de manuscripten van Echternach.

De commentaren zijn gesloten.