10-07-11

De Bijbel, echt waar ? Woord van God in mensentaal

Vliebergh-Sencieleergangen 2011

Vliebergh-Sencieleergangen 2011, gods woord, bijbel, liturgie, kunst, nico ter linden, het verhaal gaat, spiritualiteit, muziek, jozef de kesel, mark delrue, geert dedecker, ignace d'hert, reimund bieringer, marianne moyaert, emmanuel nathan, hans debel, martijn steegen, paul kevers, vlaamse bijbelstichting, conferenties, marc chagall, jan vanriet, luc hoeraet, willy peeters, kinderbijbels, tentoonstelling, boeken, LEUVEN - Op welke wijzen kan het ‘mensenwoord’ drager zijn van Gods woord? Tijdens de tweedaagse Vliebergh-Sencieleergangen wordt dit jaar gezocht naar de spanning tussen ‘Woord van God’ en ‘mensenwoord’, tussen ‘echt gebeurd’ en ‘waar’, tussen ‘de wereld van de tekst’ en ‘de wereld van de lezer’. De onderwerpen zijn erg uiteenlopend. Zo staan er lezingen gepland over Bijbelwetenschappelijke methoden, over de invloed van de filosofische hermeneutiek in de Bijbelwetenschap, maar ook over de relatie tussen Bijbel en liturgie, Bijbel en kunst, … . 


Dit jaar is Nico ter Linden, Nederlandse dominee bekend van zijn boeken 'Het verhaal gaat..." een van de sprekers. Naast een lezing op maandag, houdt hij op dinsdagochtend ook een voordracht “Jozef, de dromenman”. Deze spirituele voordracht wordt muzikaal opgeluisterd. 

We verwelkomen ook mgr. Jozef de Kesel die een lezing geeft over Bijbel en liturgie. Daarnaast treden uiteraard ook nog andere sprekers aan: Mark Delrue, Geert Dedecker, Ignace D’hert, Reimund Bieringer, Marianne Moyaert, Emmanuel Nathan, Hans Debel en Martijn Steegen. Op dinsdagmiddag worden alle aanwezigen uitgenodigd op een receptie ter gelegenheid van de vijfenzestigste verjaardag van Paul Kevers, directeur van de Vlaamse Bijbelstichting. 

Voor de eerste keer krijgen de deelnemers naast de conferentie ook de mogelijkheid een tentoonstelling te bezoeken. Beeld en verhaal hebben immers heel wat gemeenschappelijk. Kunstwerken van ondermeer Marc Chagall, Jan Vanriet, Luc Hoenraet en Willy Peeters worden uitgestald. 

Ten slotte biedt de Vlaamse Bijbelstichting ook een selectie aan van kinderbijbels. U beschikt ter plaatse over de mogelijkheid om de kinderbijbels aan te kopen of te bestellen. 

Tentoonstelling en de boekenstand zijn tijdens de tweedaagse doorlopend te bezoeken.

 

Maandag 22 augustus 2011 tot dinsdag 23 augustus 2011
Promotiezaal en Jubileumzaal van de Universiteitshal
Naamsestraat 22, 3000 Leuven
Download hier de agenda voor dit evenement

 

Online inschrijven

De commentaren zijn gesloten.