09-07-11

Katholieke Kerk geeft Ethiopië hoop

sud-soudan.JPGBRUSSEL (KerkNet/Zenit) – De Ethiopische katholieke Kerk, waarvan de stichting volgens de overlevering teruggaat tot de apostel Filippus, tracht hoop te geven in een van de armste landen ter wereld. Dat zegt aartsbisschop Berhaneyesus Souraphi van Adis Abeba. “De Ethiopische Kerk is een van de oudste ter wereld. Zij werd al in de vierde eeuw staatskerk, als tweede land ter wereld, na Armenië.” Van de 80 miljoen inwoners is 60 procent christen, waarvan 44 procent orthodox, 18 procent protestant en 5 procent katholiek. 


Aartsbisschop Souraphi:

“De uitdagingen zijn immens. De bevolking groeit snel en er is de terugkerende droogte, met hongersnood als gevolg. Daarnaast zijn er nog de ontelbare conflicten en burgeroorlogen. Het belangrijkste probleem vormt echter de immense armoede, die onoverwinnelijk lijkt.”

De kerkleider onderstreept dat de katholieke Kerk slechts een kleine minderheid is, maar desondanks een voorname rol speelt in de gezondheidszorg, het onderwijs en de sociale dienstverlening, met de opvang van daklozen en mensen met aids.

“Wij verstrekken zeep en medicijnen aan kinderen en vrouwen en hebben meer dan tweehonderd scholen, in landelijke gebieden, maar evenzeer in steden.”

Die dienstverlening is voor iedereen beschikbaar, zonder onderscheid tussen moslims en christenen.

De commentaren zijn gesloten.