06-07-11

Unieke tentoonstelling met 'geheime' archiefstukken van het Vaticaan

archives vatican.JPGBRUSSEL (KerkNet/SIR/Kipa-Apic) – In de maand september van volgend jaar zijn voor het eerst honderd unieke en originele archiefstukken van het Vaticaan te bezichtigen in het museum van het Capitool, in het hart van de stad Rome. Dat is gisteren door mgr. Sergio Pagano, de prefect van het Vaticaanse Geheime Archief, op een persconferentie bekendgemaakt. 


In de tentoonstelling ‘Lux in Arcana’ maken bezoekers onder meer kennis met de akten van het proces van Galileo Galilei (1564-1642) en de brief van paus Clemens VII (1523-1534) aan het Engelse parlement. In de brief vraagt koning Hendrik VIII om zijn huwelijk met Catherina van Aragon ongeldig te verklaren. Mgr. Sergio Pagano relativeert de betekenis van de term ‘geheime’ archieven, die zijn immers veel minder ‘geheim’ dan algemeen wordt aangenomen. Wetenschappers kunnen de daar opgeslagen documenten gewoon op aanvraag raadplegen. “Maar het is wel correct dat zij voor het ruime publiek minder toegankelijk zijn en dat nu voor het eerst stukken eruit in het openbaar worden getoond.” 


Gianni Alemanno, de burgemeester van Rome, sprak gisteren over “een unieke, historische tentoonstelling, waarop geleerden en historici uit de hele wereld al jaren hopen”.

De commentaren zijn gesloten.