05-07-11

Medewerkster van Pater Damiaan weldra heilig

marianne cope.jpgBRUSSEL (KerkNet/CNS) – Zuster Marianne Cope van de franciscanessen van de derde orde van Syracuse zet een belangrijke stap naar de heiligverklaring. De franciscanessen deelden maandag mee dat zeven artsen van de medische commissie van de Congregatie voor de Heiligverklaringen een wonder erkenden dat aan de tussenkomst van Marianne Cope, beter bekend als ‘Marianne van Molokai’, wordt toegeschreven. “De artsen concluderen dat de genezing van een vrouw volgens alle beschikbare medische kennis onverklaarbaar is. De artsen hadden haar opgegeven en waren met wetenschappelijke verbazing geslagen door haar overleven.” 


Heiligverklaring 

Volgens de postulator, de Amerikaanse priester Robert J. Sarno, werd het wonder op 16 juni door de medische commissie van het Vaticaan erkend. Nu moeten ook theologen en een comité van kardinalen en bisschoppen zich nog uitspreken, voordat paus Benedictus XVI definitief groen licht kan geven voor de heiligverklaring van zuster Marianne Cope. 

Pater Damiaan 

Marianne Cope werd in 1838 in Duitsland geboren en verhuisde als kind naar het Amerikaanse Utica. Zij hielp bij het opstarten van enkele ziekenhuizen in Utica en Syracuse (in de Amerikaanse staat New York). In 1883 trok ze met zes andere franciscanessen naar Hawaï om er de leprapatiënten te verzorgen, in de nederzetting van Kalaupapa op Molokai. Ze werkte er jarenlang zij aan zij met pater Damiaan De Veuster. Ook na zijn dood bleef ze de leprapatiënten verzorgen. De religieuze werd in mei 2005 zalig verklaard.

De commentaren zijn gesloten.