30-06-11

WJD 2011 : Pinksterervaring in Madrid

wjd.jpgROME (KerkNet/VIS) – Gisteren werd de 26ste editie van de Wereldjongerendagen (WJD) van 16 tot 21 augustus a.s. in Madrid officieel voorgesteld. Kardinaal Stanislaw Rylko, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Leken: “De Wereldjongerendagen laten de Kerk op een unieke manier ervaren. Zij leren een universele Kerk kennen die gastvrij is voor jongeren en die toegewijd is aan de komende generaties. Zij laten een jonge Kerk ervaren die het geloof enthousiast wil verkondigen.” 


Volgens kardinaal Rylko reageerden Spaanse bisdommen enthousiast op de vraag van de paus om dit initiatief te organiseren. Dit stelt de Spaanse katholieke Kerk bovendien in staat haar eigen, vaak verborgen, geestelijke rijkdom te (laten) herontdekken. Nu al zijn er inschrijvingen van 400.000 jongeren, 14.000 priesters, 744 bisschoppen. Er vinden op 250 plaatsen catecheses in dertig verschillende talen plaats en er worden 700.000 exemplaren van de jongerencatechismus YouCat verspreid. 68 Spaanse bisdommen en 24.000 vrijwilligers staan in voor de opvang van jongeren uit de hele wereld. 

Kardinaal Rylko stelde dat elke Wereldjongerendag een buitengewone ervaring is voor de Kerk, “die een vriend is van de jongeren en die hun problemen wil delen”. Bij elke editie wordt het initiatief verrijkt. “De Wereldjongerendagen kregen in 1989 in het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella hun vaste stramien met drie dagen van catechese, een gebedswake op zaterdagavond en een slotviering waarin de jongeren als missionarissen worden uitgezonden. In 1993 werd het kruis van de Wereldjongerendagen toegevoegd, in Parijs in 1997 het cultureel programma, in Rome in 2000 het feest van de verzoening met de biecht in het Circus Maximus, in 2002 de roepingenbeurs in Toronto (Canada) en in 2005 de eucharistische aanbidding in Keulen.”

De commentaren zijn gesloten.