29-06-11

Paus vierde vandaag 60ste verjaardag van priesterwijding

pope.jpgBRUSSEL (KerkNet/KN/KNA) - Vandaag woensdag is in de voorbede van de hoogmis ter gelegenheid van het feest van de apostelen Petrus en Paulus in de Sint-Pietersbasiliek speciaal gebeden voor de jubilerende paus Benedictus XVI. Het is vandaag zestig jaar geleden dat hij in de Dom van Freising tot priester werd gewijd. 


Naar aanleiding van het 60-jarige priesterjubileum had de Vaticaanse Congregatie voor de Clerus alle bisdommen wereldwijd opgeroepen om de paus een bijzonder geestelijk geschenk te bezorgen. Elk bisdom werd verzocht om tussen 29 juni en 1 juli a.s. gebedsvieringen met eucharistische aanbidding te organiseren. Bedoeling is dat in verschillende kerken van elk bisdom bij elkaar 60 uur lang wordt gebeden voor nieuwe priesterroepingen en voor de heiliging van de levende priesters: voor elk priesterjaar van de paus een uur. “Op die manier worden de dankbaarheid voor en de verbondenheid met de paus tot uitdrukking gebracht”, schreef kardinaal Mauro Piacenza, de prefect van de Congregatie voor de Clerus, in een brief aan alle bisschoppen. Op 1 juli a.s. viert de katholieke Kerk het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus. 

Joseph Ratzinger (84) werd op 29 juni 1951 samen met 44 andere diakens, onder wie zijn broer Georg (87), in de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Freising (Beieren, Duitsland) door kardinaal Michael von Faulhaber tot priester gewijd. Joseph Ratzinger bestempelt die priesterwijding van 29 juni 1951 in zijn memoires van 1998 als ‘een onvergetelijke gebeurtenis’ en ‘het hoogtepunt van zijn leven’. Georg Ratzinger is voor de gelegenheid naar Rome gereisd om er met de paus zijn priesterwijding te vieren. Inmiddels wordt voor Georg in Rome ook een appartement in gereedheid gebracht, omdat hij hulpbehoevend is.

De commentaren zijn gesloten.